Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kristal Elma: Future 25 Eğitim Kampı ve Yarışma Sonucu

Kristal Elma: Future 25 Eğitim Kampı ve Yarışma Sonucu

Festivalin dördüncü gününde gençlere yönelik düzenlenen eğitimlerle etkinliklerin özeti

Kristal Elma Yaratıcılık Festivali’nin gençlere yönelik ayrılmış kısmı olan Future 25’la ilgili ilk detayları festival öncesinde aktarmıştık. Şimdi de olan bitenden kısaca bahsetmek gerekirse…

Festivalin son gününün tamamını kapsayan etkinliğin açılışı “Case For Creativity” başlığıyla BBDO Stratejik Planlama Baş Direktörü Haluk Sicimoğlu tarafından yapıldı. Sicimoğlu konuşma çerçevesinde sinirbilim yönteminden yararlanılarak ortaya çıkan Türkiye’nin efsane reklamlarından ve bu reklamların altında yatan faktörlerden bahsetti. Konuşmanın detaylarını ayrı bir haberde ele aldık.

Devamında Engin Kafadar (Grey İstanbul Kreatif Direktörü), Tuğbay Bilbay (Manajans JWT Ajans Başkanı ve Yaratıcı Baş Yönetmeni) ve Yaşar Akbaş (Happy People Project Kurucu Ortağı ve Ajans Başkanı) ile birlikte çalıştıkları juniorların panelist olarak katıldığı “Rookies vs. Gurus” etkinliği gerçekleşti. Juniorlar ve direktörlerin sektörle ilgili yorumlarını içeren panelden akılda kalanlar kısaca şu şekildeydi: – Yeni nesil sosyal ağlarda yaratıcılıkta, kendilerini ifade etmede gayet iyiyken ajans içinde yapılan toplantılarda suskunlaşıyor. Direktörler ise bu suskunlaşmadan şikayetçi, halbuki onların enerjilerini yönlendirmek için ellerinden geleni yapmaya hazırlar. Yeni nesle verilen mesaj: Fikir akışına katkıda bulunmaktan çekinmeyin! Sonuçta genç nesil ortaya fikir atmak, direktörler ise bu fikirleri doğruya yönlendirmek için var. – Reklamcılıkta en önemli olanın yetenek değil çalışmak olduğunu dile getiriyor Yaşar Akbaş. İşin özü çok çalışmakta yatıyor. Reklamın en makbul olanının da kitlelere dokunabilenler olduğu fikrinde, ödüller bir yere kadar. – Reklamcılığa yönelen arkadaşlara verilen en önemli mesaj ise başlarken ne istediklerini, beklentilerinin neler olduğunu bilip buna göre hareket etmeleri gerektiği üzerineydi. Bunlara göre hedef belirleyip bu doğrultuda yer almak istedikleri ajans(lar)ı, departman(lar)ı seçip ilerlemelerinin kritik olduğu söylendi.

Bir başka panel de moderatörlüğünü Leo Burnett’in eski CEO’su Ahmet Akın’ın üstlendiği “Marketing Power”dı. Panelistler ise Ülker Pazarlama Kurulu Başkanı Ahad Afridi, Turkcell Pazarlama İletişim Kurulu Başkanı Alpay Alptekin ve Mey İçki Pazarlama Kurulu Başkanı Levent Kömür’dü. Panelde pazarlama alanıyla ilgili merak edilen noktalarla kendilerinin pazarlamaya bakış açıları ele alındı.

Panelin bitiminde etkinlikler üç farklı salonda eş zamanlı olarak gerçekleşmeye devam etti. İlk olarak Gucci, Turkcell ve Ülker’in başarılı vaka çalışmaları aktarıldı. Sonrasında “The Business of Creation” başlığı altında yine üç farklı salonda şu eğitimler yapıldı; Idea Bakery Kurucusu ve Fikir Şefi Serfinaz Altun “Brand Purpose”, Y&R Stratejik Planlama Grup Direktörü Bediz Eker “Strategy”, Mindshare Türkiye Genel Müdürü Özer Sata da “New Media” üzerine konuştu. “Future of Communications” başlığı altında da TBWAİstanbul Stratejik Planlama Baş Sorumlusu Toygun Yılmazer “Cannes Analizleri”ni, Idea Baker Yönetim Kurulu Üyesi ve P&G CEEMEA Eş Başkanı olarak tanınan Jose Medran “Co-Creation”, BBDO NY Yaratıcı Baş Yönetmeni Toygar Bazarkaya da “Secret Behind Great Work” adlı eğitimlerini gerçekleştirdi.

Büyük işlerin altında yatan sırrı ise Toygar Bazarkaya’dan öğrendik. Tahmin edebileceğiniz gibi, ne kadar çok fikir çıkarırsanız (ne kadar aptalca olursa olsun) o kadar güzelini bulma ihtimaliniz var. Bulduğunuz fikre önyargılı yaklaşıp yok sayarsanız elinizde (geliştirebilecek) çok az fikir kalacaktır. Bazarkaya aynı zamanda en güzel işleri çıkartanların bu süreçte bir o kadar da saçma fikirler çıkarttıkları durumuna işaret ediyor. Tüm bunlara da bir sunumla değinmek yerine katılımcılarla birlikte bir mini-atölye çalışması yapmayı tercih etti. Reklamcılığı bir anlamda aşka benzetip, olmakla anlatmanın arasındaki farkı düşününce anlamanın en iyi yolunun uygulatmada olduğunu belirtti.

Eğitimlerden sonra “Creative Speed Dating” adı altında katılımcıların Haluk Sicimoğlu, Ahmet Akın, Yaşar Akbaş, Alpay Alptekin, Manajans JWT Kreatif Direktörü Sami Basut, Yıldız Holding Kurumsal Projeler, Reklam ve Organizasyon Direktörü Aslı Alemdaroğlu gibi pazarlama ve reklam sektöründe yer alan isimlerle hızlıca tanışıp sorularını sorma imkanını veren bir buluşma gerçekleşti.

Son olarak Future 25’ın yarışma ayağının sonuçları ayrı bir ödül töreniyle açıklandı (merak edenlere yarışmayla ilgili detaylar ve söz konusu brief’in haberi burada) ve kazananlar ödüllendirildi. 39 ekibin başvurduğu yarışmaya 28 ekip projesiyle katıldı. Jüri başkanlığını Toygar Bazarkaya’nın yaptığı jürinin diğer üyeleri ise Serfinaz Altun,Melis Keşan (gnçtrkcll), Emrah Kaya (Youtholding), Oktar Akın (Leo Burnett), Serfinaz Altun (Idea Bakery), Pemra Ataç (Rabarba, Daniska) ve Değer Özkan (TBWAİstanbul)’dı. Yarışmada birinci seçilen iki ekip gelecek yıl Cannes Lions Yaratıcılık Festivali’nde konuk olma hakkı kazandı. İkinci ve üçüncü ekip üyeleri ise birer Nokia Lumia telefon sahibi oldu. Proje tesliminde bulunan tüm gruplar da 12 aylık Campaign Türkiye aboneliğiyle çeşitli hediyeler kazandı. Kazanan ekiplerle ilgili ayrıntıları burada bulabilirsiniz.