Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kristal Elma: Foursquare ile Tüketiciye Ulaşmak

Kristal Elma: Foursquare ile Tüketiciye Ulaşmak

Avrupa direktörü Omid Ashtari Foursquare'de tüketiciye ulaşma yöntemlerini anlattı.

Foursquare Avrupa direktörü Omid Ashtari Foursquare’in müşteriye ulaşmak adına sunduğu olanaklardan bahsetti. Detaylara başlamadan seminerde en çok konuşulan noktanın Türkiye’nin Foursquare için en büyük 2.pazar olması olduğunu belirtelim. Foursquare’in Türkiye’ye duyduğu sevgi de seminer boyunca sık sık konu oldu. İlk olarak siteyle ilgili istatistiklerden sonra üç önemli faktörün siteye yarattığı güzelliklerden bahsedildi. Günlük olarak milyonlarca check-in almasıyla oluşan “popülerite” sitenin sürekli olarak evrilen gerçek zamanlı sinyal almasını sağlıyor. “Kullanıcıların bağlılığı” sayesinde hangi mekanlarda sıklıkla bulunduklarını biliyor ve de sıklıkla ziyaret edilenlerle tek seferlik gidilenlerin ayrımı yapılabiliyorlar. Bir mekanın kapandığının ya da yenisinin açıldığının bilgisini yine kullanıcılar sayesinde bilip böylece “yenilikler”den de geri kalmıyorlar.

Ashtari Foursquare Explore’un yakınlarda bulunan mekanlarla ilgili tavsiye verme özelliği sayesinde yerel aramayı yeniden yarattığını dile getirdi. Son Android sürümüyle de Foursquare’ın daha da “akıllı”sını uygulamaya koyacaklarını dile getirdi. Özellikle tavsiyeleri kişiselleştirme faktörüne odaklanmış durumdalar. Yeni nesilde check-in yapılan zaman dilimine uygun bir tavsiye almak mümkün olacak. Örneğin öğle vaktine doğru yapılan bir check-in sonrası öğle yemeği için ideal mekan önerisinde bulunmak gibi, ki o ideal mekan da geçmişteki gittiğiniz yerlerin (sıklıklarıyla birlikte) bilgisine göre oluşturuluyor.
Bunlara değinmişken hem perakendeci hem de marka için uygulama üzerinden tüketiciye ulaşmanın ne kadar mümkün olduğu konuşuldu. Perakendeciler için sunulan olanaklara bakarsak… Konum yönetimi sayesinde, yani bulundukları konumları talep ettiklerinde, kendileri hakkındaki bilgiyi zenginleştirebilir ve güncelleyebilirler (telefon no., çalışma saatleri, website, sosyal bilgisi vs.). Böylelikle aslına uygun olarak bu ortamda temsil edilmiş olabilirler. Check-in istatistiklerini izleyebilirler; ki zaman, cinsiyet, yaş demografisi, müdavimler, son ziyaretçiler gibi kategorilerin de istatistikleri sağlanabiliyor ve hesap tablosu olarak veri yüklenebiliyor. Özel kampanya yapmak da sunulan imkanlardan bir tanesi. Amex Card’la yaptıkları bu iş birliği buna örnek niteliğinde. Bir başka imkan da promosyonlu güncellemeler (“promoted updates” olarak da aşina olunabilir). Tüketicilerin mağazanın gelmesini Foursquare üzerinden sağlamak da mümkün olabiliyor. Hatta Godiva Türkiye’nin hediye verdiği case örnek olarak gösterildi.
Markalar için sunulan olanaklara gelince… favori mekanlara tiyolarda bulunmak bunlardan biri. Bir diğeri de listeler yaratmak. Liste yaratma adına bir örnek Kraliçe’nin görevdeki 60.yılına özel Londra’da yapılan kutlamaların bu anlamda Louis Vuitton’a malzeme olması. Bahsedilen son imkan da içerik açısından tüketicilerin hedeflenmesi. Buna verilen en sıradışı örnek ise Oreo’nun “sıkıcı olarak nitelenen” (hastahane gibi) mekanlarda check-in yapanlara reklam yapma fikri. Fikir önceden de başka bir kaynakta haber yapılmış.
Ashtari son olarak Foursquare entegre edilen sosyal hizmetlerinden de bahsetti. Mekan bilgilerinin her ay 100 milyon kişiye bu partner birleşmeleri sayesinde eriştiği söyledi. Vine, Bing, Flickr gibi daha birçok entegrasyon birliğinde bulunan Foursquare’in bu konudaki en popüler partneri de Instagram.
Foursquare reklam satış ortaklığını Publik’le yapıyor. Bu kapsamda da Türkiye’de Turkcell, Garanti, Godiva, Saturn, TTNET, Media Markt, Deniz Bank, Ülker Sports Arena ve Turkcell Superonline’a satışta bulunmuş. Ashtari Türkiye’de bu saydıkları imkanları uygulamaya geçirmeye/buna devam etmeye çok istekli görünüyor. Markalara ve ilgilenenlere duyurulur. Konuyla ilgili detaylar için ise Publik’le iletişime geçilebilir.