Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
The Future of Personalized Local Discovery [Kristal Elma 2014]

The Future of Personalized Local Discovery [Kristal Elma 2014]

Foursquare'le birlikte değişen yerel arama alışkanlıkları üzerine güzel bir sunum

Foursquare’da Vice President of Product Management’ı olarak görev yapan Noah Weiss’in “The Future of Personalized Local Discovery” sunumu yerel arama yapanların günümüzdeki iki çeşidinden bahsederek başladı;

Acele edenler: En yakın neresiyse, en hızlı şekilde orayı bulmak isteyenler

Arayanlar: Belirli bir kategorideki en iyi yeri bulmak için arama yapanlar

Günümüzde 5 kullanıcıdan dördünün yerel arama yaptığını göz önünde bulundurursak, bu aramaların hangi araçlar yoluyla yapıldığını bilmek de önemli tabi, %88 akıllı telefonlardan %84 bilgisayar ve tabletlerden gerçekleştirliyor.

Evin dışına çıktığımızda en çok nerede hangi araçları kullanıyoruz diye baktığımızdaysa aşağıdaki tabloyla karşılaşıyoruz:

Yerel arama yapan kullanıcılardan bu aramayı mobil üzerinden yapanların yarısı, bilgisayar üzerinden yapanların ise %34’ü arama yaptıkları yerlere ziyaret gerçekleştiriyorlar. Bu da bize aslında yerel aramanın kullanıcı üzerinde ne kadar güçlü bir etkisi olduğunu göstermek için yeterli.

Yerel aramanın evrimini aşağıdaki beş adımda özetleyen konuşmacı, aslında Foursquare’in de bu evrimin her bir adımından geliştirmeler yaparak devam ettiğini söylüyor.

  • Arkadaş tavsiyesi
  • Sarı Sayfalar
  • Masaüstü aramaları
  • Masaüstü haritaları
  • İnceleme siteleri
  • Mobildeki incelemeler

Ya yeni trend?

Zevklerinize ve alışkanlıklarınıza gore yeniden şekillenmiş araçlar, kullanıcıyı artık en iyi yakalayanlar.

Peki mobildeki en önemli sorunlar ne, kullanıcının neye ihtiyacı var diye bakarsak,

  • İncelemelerin mobil için çok fazla kelime içeriyor olması
  • Arkadaşlarının nereye gittiğini göremiyor olmak
  • Herkesin aynı sonucu görüyor olması

Local discovery in 2020:

2020’de kullanıcıların zevklerine ve alışkanlıkları gore şekillenmiş arama sonuçları ve “Push Recommendation”lar bizi bekliyor. Daha net öneriler ve kişiselleştirme yeni yerel arama trendinin en önemli özelliklerinden. 

Hangi filmi sevdiğinizi, ne yemekten hoşlandığınızı, ne tarz müzik dinlediğinizi bilen ve buna gore size önerilerde bulunan bir sistem çok yakın gelecekte yanımızda olacak.

Yerel aramanın evriminde en başta yer alan arkadaş tavsiyelerinin Foursquare’in en önemli özelliklerinden olduğunu söyleyen konuşmacı, “Siz herkesle aynı sonucu görmek istemiyorsunuz, tavsiyelerinize güvendiğiniz arkadaşlarınızın gittiği yerler sizin de gitmek isteyeceğiniz yerler olacaktır, bu yüzden yakın gelecekteki en önemli detay Foursquare’in size yakın, arkadaşlarınızın gittiği ve oylaması yüksek yerleri tavsiye eden bir sistem olması” dedi

Foursquare’in kullanıcı hakkında ulaşacağı daha fazla bilgiyle, tamamen kişiselleşmiş anlık bildirimlerin çok kısa bir zaman sonra daha da detaylı bir şekilde hayatımızda yer alacağını söylemek mümkün. 

Görsel Kaynak: Bigumigu