Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Future Eğitim Kampı Günlüğü: Dijital/Teknoloji [Kristal Elma 2014]

Future Eğitim Kampı Günlüğü: Dijital/Teknoloji [Kristal Elma 2014]

Mobil dünyanın en uyumlu dili HTML5, ve YouTube'da yaratıcı stratejinizi belirlemenin 10 altın kuralı.

Bu kategoride dijital dünyadan reklam üzerine görüşlerini paylaşan Google Medya Çözümleri Danışmanı Özge Kökçü ve YouTube’da yaratıcı strateji geliştirmenin on temel adımını aktaran YouTube Stratejik Ortaklıklar Müdür Sırma Doğan’ın sunumlarını derledik. 

Fırat İşbecer’in “İnovasyon ve Uygulamayı Güçlendirerek Bir Adım Önde Olmak” başlıklı sunumunu ise şuradan okuyabilirsiniz.

Tech Wonderland – Özge Kökçü

Mobil cihaz kullanımının ülkemizde son dört yılda üç kat artması, kullanıcıların artık her ekrana uyum sağlayabilmesi ve cep telefonlarının internete bağlanmada daha ön planda olmasıyla dijital reklamcılığın önemi arttı. Doğru zamanda, doğru yerde ve doğru insana ulaşabilmek reklamverenler için en zorlayıcı noktayken ve mobil cihazlar bu soruna en büyük çözüm olabilecekken, dijital reklamların büyük bir kısmının bu cihazlara uygun olmaması büyük sıkıntı yaratıyor. Özge Kökçü bu verimi azaltan tabloya çözüm olarak, altyapısının neredeyse tüm ortamlarda sorunsuz çalışmasıyla, HTML5’i gösterdi. 

Gelecekte birçok firmanın sadece bu altyapıyı kullanmaya başlayacağını düşünen Kökçü’nün reklamverenlere iki önerisi vardı;

1 – Reklamı reklam yerine içerik olarak düşünün. 

2 – Reklam verirken amacımız siteye daha çok trafik çekmek yerine kullanıcıyı reklamla etkileşime geçirmek olsun.

Kökçü bu anlamda HTML5’in çok etkili bulduğunu belirtiyor. ABD’nin önde gelen bazı yayıncılarının reklamcılara hitaben yayınladığı “HTML5’e geçin!” anafikirli mektup ve yaratıcı HTML5 örnekleri de bu öngörüyü doğrular nitelikte.

Konuyu sonlandırırken HTML5’e hâkim insan kaynağının ülkemizde henüz oldukça az olduğunu belirtmekte fayda var.


10 Fundamentals of a Creative Strategy on YouTube – Sırma Doğan

Sırma Doğan’ın 10 altın kuralından bahsetmeden önce platformda başarılı olmak için yapmamamız gerekeni ilk şeyi söylüyoruz: “yanlış yönlendirebilecek bir video adı seçmeyin!”.

İzlenme süresini kıstas alan YouTube arama motoru, yanlışlıkla videonuza gelip 5 saniyede videoyu kapatanları saptadıkça sizi arama sonuçlarında gerilere düşürüp bir süre sonra o milyonlarca video arasında görünmez de kılabiliyor. Yapmamanız gereken ilk ve en önemli şey buydu, peki yapmanız gerekenler neler? İşte karşınızda YouTube’da yaratıcı stratejinizi belirlemenin 10 altın kuralı (Başarılı olmak için tabii ki hepsini karşılamak durumunda değilsiniz.) :

1 – Paylaşılabilirlik: “İzleyenler bu videoyu paylaşacak mı?” sorusunu kendinize sormalısınız, paylaşıldıkça bilinirsiniz. Güncel olaylarla ilgili, izleyene değer katan ve izleyicilerin kendileriyle ilişkilendirebildiği videolar daha paylaşılabilirdir.

2 – Kamera ile Dialog: “Direkt izleyiciye doğru konuşma seçeneğiniz var mı?” Eğer içeriğiniz buna uygunsa, bu stratejiyi değerlendirmeniz sizin yararınıza olacaktır. Sonuçta TV ve sinemada böyle bir imkân pek bulunmuyor, internetin size sunduğu bu farklılaşma fırsatını kaçırmayın.

3 – İnteraktif: “İzleyiciyi videonuza dâhil edebiliyor musunuz?” Eğer ki edebiliyorsanız bu fırsatı da kaçırmayın, çünkü takipçileriniz için siz artık ünlü birisiniz ve sizin videolarınıza dâhil olmak onları mutlu edecektir.

4 – İstikrarlı: “Serinin tekrar eden unsurları var mı?” Dikkat! Bu videolarınızın başarıyla ulaşabilmesi için dikkat etmeniz gereken en önemli madde. Belirlediğiniz bir takvim dâhilinde, formatta videolarınızı yayınlamanız, ya da farklı bir karakter veya ses yaratıp bunları tüm videolarınızda kullanmanız istikrar sağlayacaktır.

5 – Hedefe Yönelik: “İzleyici kitlenizi tanımlayabiliyor musunuz?” Eğer ki tanımlayamıyorsanız içeriğinizi tekrar gözden geçirmeniz yararlı olabilir.

6 – Sürdürülebilirlik: “Eğer seriniz beğenilirse devamını üretebilecek misiniz?” Serinizi devam ettiremezseniz istikrar sağlayamazsınız (Madde 4) ve bu nedenle takipçilerinizi kaybedebilirsiniz.

7 – Bulunabilir: “Videonuz trend olan başlıklarda ve genel aramalarda bulunabiliyor mu?” Yazının başında bahsettiğimiz hataya düşmemeniz ve videonuzu doğru şekilde isimlendirmeniz gerekiyor.

8 – Kolaylıkla Ulaşılabilir: “Yeni bir izleyici her bölümü anlayıp sevebilir mi?” Bir seri de yaratsanız ilk olarak 7. bölümü izleyen birinin videoyu ve anlatılanları anlaması, videoların birbirine bağlı olmaması izleyiciyi sizin diğer videolarınızı izlemeye yönlendirecektir.

9 – İş Birliği: “Konuk alabilme şansınız var mı? Formatınız iş birliğine açık mı?” İzlenme süresinin değerlendirmede önem taşıdığı YouTube’da farklı konuklarla videolar yaratmanız sizi konuğunuzun sayfasında önerilenler arasında çıkaracak ve daha fazla videolarınızın izlenmesine olanak tanıyacaktır.

10 – İstekli Olmak: “Gerçekten isteyerek ve severek mi yapıyorsunuz?” Sadece para kazanmak için bu işe başlarsanız başarılı olamazsınız; ortaya severek ve isteyerek içerikler çıkarmalısınız.