Pazarlamanın belki de en önemli kısmı olan feedback safhası, zaman içerisinde gelişerek üreticilere daha detaylı bilgiler getirmeye başladı. Festivalin 3. gününde gerçekleşen ve Microsoft’un Tüketici İçgörülerinden Sorumlu Direktör’ü Anita Caras’ın konuşmacı olarak bulunduğu oturumda, bu geribildirimlerin derlendiği ve tüketici davranışlarının çoklu ekran teknolojileri ile nasıl evrildiği üzerine bir sunuma tanık olduk.
İnsanların, cep telefonları varken neden tablet bilgisayarlara da ihtiyaç duyduğunu araştırdıklarında, beklentimi karşılamıyor şikayetleri ile sıkça karşılaştıklarını söylüyor. Maillerinin cep telefonlarından da kontrol edilebildiği bir teknolojideyiz ancak insanlar maillerini tabletlerinden kontrol etmek istiyorlar ve bunu onlara hatırlattığınızda bundan rahatsız oluyorlar diyen Anita, insanların 2 saat boyunca yalnızca tv izleyemediklerini dile getiriyor.
Peki insanların son derece kişisel bu bilgilerine nasıl ulaşıyorlar. Araştırmalarını yaparken insanların güncelerini okumuşlar ve günlük hayatlarında bu güncede yazdıklarının ne kadarını uyguladıklarını gözlemlemişler. Bunun sebebi ise insanlar bazen güncelere birebir yapmadıkları şeyleri de yazmaları ya da yaptıkları şeyleri farklı anlatmaları…
İnsanlarla konuştuk ve multi-screen sıkıntılarına ulaşmaya çalıştık diyen Anita, gerçek kişiler ile çekilmiş ve kişilerin multi-screen hikayelerini anlattıkları videolar izletiyor. Bu çalışmalar göstermiş ki yeni ürünler çıktıkça davranış kalıpları da değişiyor ve ürünle uyum sağlıyor. Sanki biraz bizler ürünlere uyum sağlıyoruz biraz da ürünler bizim davranışlarımıza göre şekilleniyor gibi, sanki ürünlerle davranış kalıplarımız ortak bir noktada buluşuyorlar gibi ancak bazı alışkanlıklar hiç değişmeyecek ve Anita başarılı olmanın yolunu o alışkanlıkların incelenmesine bağlıyor.
İçerik Otlama
Örümcek Ağı
Kuantum
İçerik Otlama;
İçerik otlama seçeneğinde aradığınız içerik ortada yer alıyor ve o ortada dururken başka ekranlarda araştırmalarınıza devam ediyorsunuz. Yapılan araştırmalarda içerik otlama eyleminde bulunan kişilerin %47’si bunu alışkanlık haline getirdiği için yapıyor. %34’ü ise bunu yalnızca bundan keyif aldığı için…
Diğer nedenler ise aşağıda;
Bu nedenleri araştırmakla da kalmamışlar, dikkatin o an hangi ekranda olduğunu da raporlamışlar. Televizyon merkezli içerik otlama yaparken dikkatin %50’si televizyonda %39’u ise bilgisayarda…
Ve bu multi-screen davranışının tüketicilere hissettirdikleri;
(Kullanıcıların %67’si bunu kontrolü ellerinde tuttukları hissi uyandırdığı için yapıyor.)
Örümcek Ağı;
Bu multi-screen davranışı 2 alt başlık altında inceleniyor;
1- Araştırmacı Örümcek Ağı
2- Sosyal Örümcek Ağı
Araştırmacı örümcek ağı sırasında kullanıcılar bir film izlerken o filmin yönetmeni hakkında bilgileri araştırabiliyor, film hakkında detaylı incelemeler yapabiliyorlar.
Sosyal örümcek ağı ise özellikle canlı yayınlar sırasında artan bir davranış biçimi. İnsanlar televizyonda bir şeyler izlerken cep telefonlarından internete girip Twitter’da aynı yayını izleyen insanlar ile sohbet edebiliyorlar.
Diğer cevaplar ise aşağıda;
Sosyal örümcek ağı içerik otlama alışkanlığından farklı olarak daha çok eğlence amaçlı yapılıyor, kontrol bu davranış biçiminin nedenlerinde 2. sırada yer alıyor.
Diğer nedenler ise aşağıda;
Kuantum;
Bu davranış biçimini ise bir cihazda bir işe başlayıp başka bir cihazda bitirdiğimizde gerçekleştiriyoruz. Örnek vermek gerekirse; bir sinema filminin seanslarına cep telefonlarınızdan bakıp tablet bilgisayarınızdan bileti satın alıyorsunuzya da cep telefonlarınız ile fotoğraf çekip bilgisayarlarınız üzerinden bu fotoğraflarda düzeltmeler yapıyorsunuz.
Tabii ki kuantum isimli bu multi-screen davranış biçiminin de nedenleri araştırılmış. Kullanıcıların %36’sı kuantumu daha verimli bulduğu için gerçekleştiriyor.
Diğer nedenler ise aşağıda;
Peki bu davranış biçimi kullanıcılarda ne gibi bir duygu uyandırıyor? Kontrolü elinde tutma duygusu yine 1. sırada ancak bu davranış biçiminde takdir edilme ve güç hissiyatı da ön plana çıkıyor.
Bir çok ekranın aynı anda kullanımının temelinde eğlence yattığını ve insanların çoğunun meşgul görünmek istediğini belirten Anita, ekranlar arası bu yolculukta zaman zaman dikkatin dağıldığını ve pazarlamacıların bu dikkat dağınıklığı anını iyi değerlendirmeleri gerektiğinin önemini üstüne bastırarak vurguluyor.
Anita Caras’ın verdiği diğer öğütler ise;İçeriği tüm ekranlara entegre ve eş zamanlı tutmak önemli.Tüketicilerin temel bekentileri kesintiye uğramadan yerine getirilmeli.Tüketicileri davet etmek önemli ancak bu daveti yaparken eğlenceli içerikler kullanılmalı.İçerik daha zengin video ve medya içeriklerine dönüştürülmeli.
Okuduğunuz gibi aslında her birimiz birer multi-screen kullanıcılarıyız, yani en azından ben bilgisayarımda bu yazıyı yazarken, cep telefonumdan gelen mailleri kontrol edip, tabletimden oturumda çektiğim fotoğrafların hangilerinin yazıya uygun olduğuna baktım.
Umarım bu çılgınlıkta yalnız değilimdir 🙂