Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kolektif House’un Başarısının Sırları

Kolektif House’un Başarısının Sırları

Başarılı bir yılı geride bırakan Kolektif House'u kurucularından Ahmet Onur'la konuştuk.

Bizim de bir parçası olmaktan mutlu olduğumuz Kolektif House kısa bir süre sonra 2. yaşını kutlayacak. Türkiye’de hazır ofis ve birlikte çalışma (coworking) alanı pazarına hızlı bir giriş yapan şirket, özellikle yarattığı atmosfer ve üye kitlesiyle cazip bir marka haline geldi. Şirketin kurucularından Ahmet’i bizim ofisin de bulunduğu Kolektif House – Levent’te yakalayınca Bigumigu için bir sohbet gerçekleştirelim istedim ve merak ettiklerimi sordum.

Yalçın: Kolektif House’ta işler nasıl gidiyor Ahmet? Planladığınız gibi mi? Planladığınızdan daha iyi mi?

Ahmet: Büyük resim çerçevesindeki tüm planlarımız tam tıkırında gidiyor ama detaylar konusunda aynı şeyi söyleyemem. Heyecanlı ve tutkulu bir ekip olduğumuz için bizim planlar biraz zaman içinde eğriliyor. Rüzgar ve kalbimizin sesine çok sık kulak veriyoruz anlayacağınız.

Büyüdükçe Kolektiflilerin demografisi de çeşitleniyor mu, yoksa baştaki Kolektifli ruhunu korumayı başardınız mı?

Kesinlikle çeşitleniyor. Biz bu işe ilk başladığımızda Türkiye’deki coworking konsepti henüz çok yeniydi. Dolayısıyla köklü şirketlere bu işin nimetlerini anlatmakta zorlanıyorduk. Başlarda üyelerimizin çok daha fazlası startup’ken, Şişhane ve Levent’le birlikte daha çok uluslararası ve yerli butik şirketlere ve freelancerlara yöneldik. Demografimiz değişti ama ruhumuz değişmedi. Sonuçta coworking konseptini anlayan ve benimseyen, bir arada üretmek ve yetecek kadar tüketmek isteyenler geliyor bize. Demografi farklı olsa da hepimizin buluştuğu bir ruh her üyemizde ve bizde ilk günkü kadar geçerli. Bu tip insan grubu da bazı meslekler dışında, hepsinde olabiliyor.

Kolektif House içinden ilginç hikayeler çıkmaya başladı mı? Bizimle paylaşmak ister misin?

Çıkmaz mı? Mutlubiev, tek kişilik başladığı serüvenine, Kolektif’te tanıştığı bir yatırım grubundan yatırım alarak şimdi 10 kişiyi aşan ekibi ile devam ediyor. Scorp ekibi bize geldiğinde 200.000 takipçisi vardı, şimdi 3.000.000’u devirdiler. Influanza ekibi hem birbirlerini hem de yatırımcılarını Kolektif’te tanıdı ve şimdi Berlin’de işlerini büyütmeye gittiler. Bizim en mutlu olduğumuz hikayeler bu üyelerimizin yeşermesi ve aralarında sinerjiler oluşturması. İşbirliği yapan üye sayımız her geçen gün artarken, üyeler arası evliliğe bile tanıklık ettik. Sırada Kolektif bebek var. ☺

Peki sence Kolektif House’u diğer hazır ofis markalarından ayıran en önemli özellik nedir?

Sağladığımız network, verdiğimiz eğitimler, tasarladığımız haftalık etkinlikler, aracı olduğumuz işbirlikleri, kattığımız değer ve ruhlarına yaptığımız yatırım. Biraz daha spesifik olmak gerekirse:

  • KoMag isimli online bir blog’umuz, mobil uygulamamamız ve KoTV isimli bir YouTube kanalımız var. Sosyal medya kanallarımız ve bu mecralardan, üyelerimizin tanıtımlarına destek oluyoruz.
  • GBA, BIC gibi yatırım ağları da bizden çalışıyor, melek yatırımcılar ve startup’lar da. Her iki tarafı aynı çatı altında buluşturan tek yapıyız. Üyelerimizin ihtiyaçlarına göre olası işbirliklerinin önünü açıyoruz.
  • Yoga, nefes ve kişisel gelişim eğitimleriyle, üyelerimizin ruhsal zihinlerini dinlendirmeyi ve iyileştirmeyi amaçlıyoruz. Düzenlediğimiz müzik etkinlikleri, happy hour’lar ve tatiller sosyalleşmelerine fayda sağlamak için. Ayrıca restoran, spor salonları, giyim mağazaları vb. gibi farklı alanlardaki markalarla yaptığımız işbirlikleriyle de Kolektiflilere indirimler sağlıyoruz.
  • Herkese açık yaptığımız etkinliklerimizde bugüne kadar Murat Özyeğin, Nevzat Aydın, Hasan Aslanoba, Emre Kurttepeli, Cem Yılmaz, Nil Karaibrahimgil, Mirgün Cabas, Can Bonomo vb. gibi isimleri ağırladık. Bu isimleri çok daha ulaşılabilir kılıyoruz.

Ailemiz ne kadar büyüse de tüm Kolektif’in seni düşünen, pozitif ve samimi ruhu tüm Kolektif ailesine bulaşmış durumda. Burada herkesin ortak hayalleri gerçekleştirmek için buluştuğunu çok açık hissediyorsun. Yani biz aslında bir ofis hizmetinden çok daha fazlasını sunuyoruz. Üyelerimize hem işlerinde hem hayatlarında katma değer sağlayacak içerikler üretiyoruz.

Önümüzdeki aylar için neler planlıyorsunuz?

Hem içimizde hem de dışımızda büyümek ve gelişmek istiyoruz. Startup’lara destek olmak adına pişirdiğimiz güzel projeler var. Ayrıca İstanbul’da büyümeye devam edeceğiz diye umuyoruz, bu konuda adımlarımızı yakın gelecekte görebilirsiniz.

Şu anda aktif üye sayınız nedir?

550.

Peki, son bir soru: Kolektif House ilerde neye dönüşsün isterdin?

Hayali olan ve üretmek isteyen, ve bunu yaparken sevgi ve enerjiyle dolmak, bu enerjiyi saçmak isteyen herkesin buluştuğu ve daha hızlı yeşerdiği fiziksel ve dijital bir platform olmak.

Görseller: Kolektif House