Web Summit 2022 organizasyonunun açılış gecesinin önemli söyleşilerinden biri de Apple’ın Çevre, Politika ve Sosyal Girişimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Lisa Jackson ile Southbank Centre‘ın kurucusu fotoğrafçı ve girişimci Misan Harriman arasında gerçekleşti. Sistematik ırkçılık başlıklı söyleşide başlıkla sınırlı kalmayan ikili çevrecilik ve iklim değişikliğine dair kısa bir sohbet gerçekleştirdi. Aynı zamanda 104 yıllık Vogue dergisinin İngiltere edisyonunun kapak görselini hazırlayan ilk siyahi fotoğrafçı olan Harriman, söyleşinin başında Apple’ın sistemsel engelleri kaldırarak ırk eşitliğini sağlamak amacıyla kurduğu Racial Equity and Justice Initiative adlı girişime dikkat çekti. 100 milyon dolarlık bir bütçe ile hayata geçen girişim bir dizi projeyi kapsıyor. Yeşil ekonomiye geçişi hızlandırmayı amaçlayan Impact Accelerator bunlardan biri.
“I am tired of hearing companies say that they have a lot to do but, when you look into it, there just isn’t a lot going on.”@lisapjackson, VP @Apple, addressed how often large corporations push environmental agendas without taking real action 💪 pic.twitter.com/Msae8iqNFW
— Web Summit (@WebSummit) November 1, 2022
Katrina kasırgası sırasında memleketi Lousiana’nın ve ailesinin gördüğü zarara değinen Jackson, daha önce çevreci unvanını reddettiğini ancak artık mücadele eden çevreci olma fikrini benimsediğini ifade etti. Apple’ın bu konudaki yaklaşımını, teknoloji ile insanlığın birlikteliğini sevdiğini belirten Jackson, şirket olarak bu alanda yaptıklarına hızlıca değinerek “Yeterli değil. Yapmamız gereken daha çok şey var.” mesajını verdi. 2014 yılından bu yana şirket tüm veri merkezlerinde yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanıyor.
2011 yılından bu yana ise yenilenebilir enerji projeleri sayesinde tüm dünyadaki tesislerinde sera gazı emisyonlarını yüzde 54 oranında azaltarak yaklaşık 2,1 milyon ton CO2e’nin salınımını engelledi. 2030 yılına kadar tüm tedarik zincirinde ve ürünlerinde yüzde 100 karbon nötr olma taahhüdünde bulundu. Tüm dünyadaki kurumsal emisyonları bakımından şimdiden karbon nötr olan şirket, IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) hedeflerinden 20 yıl önce karbon ayak izini tamamen sıfıra indirmeyi planlıyor.
Öte yandan çoğu insan gibi kitlelere ne yapacaklarını söyleyen şirketlerden bıktığını söyleyen Apple başkan yardımcısı, iklim değişikliğiyle ve ormansızlaşmayla mücadele için yerel projeler geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Hindistan’da verilen eğitimin ardından güneş enerjisi mühendisi olan ve “güneş anneleri” olarak anılan kadınları örnek göstererek “Klişe gibi gelebilir ancak etki yaratmak için küresel düşünerek yerelde harekete geçilmeli.” dedi. Teknoloji profesyonellerini bu konuda aksiyon almaya davet eden Jackson, “Gençlerin öncülük etmediği bir devrim düşünemiyorum” sözleriyle gençlerin bu mücadelede önemli bir rol oynadığına dikkat çekti.
Görseller: Web Summit, Twitter