Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kendini Ele Veren Robotlar

Kendini Ele Veren Robotlar

Niko Photographisme selfie çapının sahteliklerle dolu karakterini, kendini ele veren robotları konu aldığı "The Robot Next Door" projesiyle görselleştiriyor.

Hayatımızı kolaylaştırması için üretilen araçlar bizi şimdiden bir cyborg’a dönüştürmeye başladı. Neredeyse vücudumuzun bir uzvu haline gelmiş akıllı telefon belki de bu değişimin en ilkel halkası. Bugün askerlerin, işçilerin, engellilerin ve yaşlıların hizmetinde olan dış iskeletler belki de yarın mükemmel yetenekleri yakalamak adına çok daha geniş kitlelerin kullandığı bir araç haline gelecek. Daha hızlı koşmak ya da daha keskin bir görüş için kendi organları yerine protez organları tercih edecek belki de insanlar yakın gelecekte. Belki de yeni dünyanın estetik operasyonları bu insan ötesi bedensel yetenekleri kazanmak için olacak, kim bilir… Niko Photographisme’nin The Robot Next Door projesi, Black Mirror tadındaki bu gelecek senaryolarını hayal etmekle kalmıyor, görselleştiriyor.

Mükemmelin altında yatan sahte

Fransız fotoğrafçı ve grafik tasarımcı Niko Photographisme, The Robot Next Door projesinin 5. bölümü için bir dizi yeni fotoğraf paylaştı. Dijital olarak müdahale edilmiş bu fotoğraflarda; meditasyon yapan, kendini tamir eden, sigarasını tüttüren, selfie çeken ya da kendi bedenini inceleyen insansı robotlar görüyoruz. Hepsi moda dergilerinden çıkmış gibi duruyor. Ne kadar mükemmel bir insan formundaymış gibi görünseler de bir şekilde robotluklarını ele veriyorlar her fotoğrafta. Proje metninde cyborg kavramına yaklaşımını şöyle açıklıyor sanatçı: “Dış görünüşler dünyasında yaşıyoruz. Hem gerçek yaşamda hem de dijital dünyada durum böyle. Rollere ya da karakterlere bürünüyoruz. Ancak bu görüntüler çoğu zaman sahte ya da aldatıcı.”

The Robot Next Door

Photographisme, The Robot Next Door projesini güçlendirmek için animasyon teknikleri üzerinde de çalışıyor. Yarattığı hareketli görüntüler, insan görünümlü karakterlerinin mekanik yönünü vurgulamanın iyi bir yolu sanatçıya göre. After Effects gibi video düzenleme araçlarınının nasıl kullanıldığını bilmediğini ve her şeyi Photoshop’ta yaptığını da not düşmüş.

Niko Photographisme’nin çalışmalarını Behance profili ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz. The Robot Next Door projesine özel paylaşımları ise buradan takiplemeniz mümkün.

The Robot Next Door The Robot Next Door The Robot Next Door The Robot Next Door The Robot Next Door The Robot Next Door

Görsel: Behance