Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kazakistan’ın Tanıtım Filminin Sloganı Borat’ın Meşhur Repliği

Kazakistan’ın Tanıtım Filminin Sloganı Borat’ın Meşhur Repliği

Kazakistan, Sacha Baron Cohen’e sert tepki gösterdiği ilk Borat filminin ardından ikinci filmde farklı bir yol izliyor ve karakterin sık sık kullandığı sözü tanıtım kampanyasına taşıyor.

Kazak gazeteci Borat Sagdiyev’in ABD’deki maceralarını anlatan komedi filmi Borat, 2006 yılında gösterime girdiğinde oldukça ses getirmiş öte yandan Kazakistan’daki ve Rusya’daki yetkililerin kötü anlamda dikkatini çekmişti. Kazakistan, o dönem Borat karakterini canlandıran Sacha Baron Cohen’i Kazakistan’ı ırkı, cinsiyetçi ve ilkel bir ülke olarak gösterdiği için dava etmeye çalışmıştı. Ayrıca Borat’ın Rusya’daki gösterimi uygun bulunmamış Kazakistan ise ülkenin imajını zedelediği gerekçesiyle büyük tepki göstermiş ve filmi yasaklamıştı.

borat

Kazakistan “çok güzel”

2006 yılındaki filmin devamı niteliğinde olan ikinci film Borat 2 (Borat Subsequent Moviefilm), 23 Ekim’de Amazon Prime Video’da gösterime girdi. Kazakistan bu sefer farklı bir yöntem kullanarak filmi; ülkenin yemeklerini, kültürünü, doğasını yabancı turistlere göstermek için kullanıyor. Bu fikrin arkasında ise lise dönemlerinde Borat filmini izleyip ABD’den Kazakistan’a ziyaret gerçekleştiren ve ilerleyen yıllarda ülkeye yerleşen Dennis Keen bulunuyor. Keen, arkadaşı Yermek Utemissov ile tanıtım kampanyasının sloganı olarak Borat karakterinin filmde sık sık kullandığı söz öbeğini öneriyor. Böylelikle very nice (çok güzel), tanıtım filminin sloganı oluyor.

Ülkenin ulusal turizm acentesi Kazakh Tourism, Kazakistan’ın hayal edilenden veya etraftan duyulandan daha fazlasına sahip olduğunu kısa ama etkili videolarla gösteriyor. Bu tanıtım filmlerinde Kazakistan manzaralarına ve güzelliğine eşlik eden ise Borat’ın meşhur lafı oluyor. Bir tarafta ülkenin büyük yapılarıyla metropol şehirleri diğer tarafta gölleri ve ormanlarıyla doğal hayatı filmde yer alıyor. Videolarda ülkeyi gezen ve deneyimleyen turistler Borat’ın meşhur “very nice” repliğini söylüyor.

Kazak Turizm Başkan Yardımcısı Kairat Sadvakassov, ülkenin doğasının ve yemeklerinin çok güzel olduğunu vurgulayarak Borat’ın şakalarının aksine Kazakistan’ın güzel bir ülke olduğunu savunuyor. Kampanyanın ülkenin muazzam potansiyelini akıllıca ve kalıcı bir şekilde yansıttığını düşünüyor.

Görsel: YouTube, iMDB, imgflip