Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kartonlar Aşkına Bir Stop-Motion: TU

Kartonlar Aşkına Bir Stop-Motion: TU

Stop-motion tarzda üretilen ve tüm karelerin el emeği göz nuru olduğu videoda müzisyen, birliktelik kavramından bahsediyor.

Stop-motion, zor üretilen ama hızla tüketilen bir video biçimi. İster elde ister dijital olarak kullanacağınız ögeleri tasarlayın, hiç farketmez, meşakkatli bir süreç. Her bir hareketi tasarlamanız ve oluşturmanız gerekiyor. Bu üretim biçimi biraz delilik işi. Özellikle şimdi bahsedeceğimiz işteki gibi, kağıtları kesip biçiyorsanız. Minimalist, dans ettiren melodilere sahip olan Tulipa Ruiz’in albümüyle aynı adı taşıyan şarkısı TU müzik videosuyla da keyifli bir süre yaşatıyor izlerken.

Tek Bir Çizgide İlerleyen Animasyon

Stop-motion tarzda üretilen videoda kullanılan tüm kareler el emeği göz nuru. Müzisyen, TU’da birliktelik kavramından bahsediyor. Hem iki olmaya hem de tek olmaya göndermede bulunuyor. Videoda da bundan bahsediliyor. Tulipa bazen tek oluyor, bazen kabuğunu yırtıyor ve ikiye bölünüyor. İçerisinden renkler ve konfetiler çıkıyor. Şarkıları ham şekilleriyle kaydeden Tulipa bu sürecin de müzikal yolculuğuna etkisi olduğunu düşünüyor.

Videonun yapımında Panama Filmes, el işi kağıtları ve renkli kartonlar kullanmış. Brezilyalı müzisyenin videosunda tek bir hareket akışı görüyoruz. Aynı düzlemde ileri doğru eklenerek ilerliyor videolar. Soyut resimlerle gerçek kareleri birleştiriyor video boyunca. Animasyon konseptini ele alıp, onunla birlikte ilerleyen video, görsellerden kendiliğinden şekiller keserek çizgi filme dönüşüyor. Bu süreçlerin de hepsini tutarlı bir şekilde gerçekleştiriyor.

TU müzik videosunun kamera arkası görüntülerinin yer aldığı video da stop-motion türünde yapılmış. Ekibin kamera arkasında neler yaptığını yine kare kare görüyoruz.

kamera arkası:

Görsel: Vimeo