Alman otomobil üreticisi Porsche, geçtiğimiz yıl temelini attığı sentetik yakıt fabrikasında otomobillerindeki benzini karbondioksit ve suyla değiştirmeyi başardı. Şirket, Şili Punta Arenas’da kurduğu fabrikada Highly Innovative Fuels (HIF) iş birliğiyle karbondioksit (CO2) ile suyu (H2O) karıştırarak eFuels adlı sentetik gazı (C8H18) üretti. Porsche AG yönetim kurulu üyeleri Barbara Frenkel ve Michael Steiner, üretilen biyoyakıtı Porsche 911 model otomobili çalıştırmak için kullandı.
#Porsche and international partners working with the Chilean operating company Highly Innovative Fuels (HIF) have started the industrial production of synthetic fuels. More details: https://t.co/sYel87xvHS pic.twitter.com/9cnQCvqbMG
— Porsche Newsroom (@PorscheNewsroom) December 20, 2022
Yüzde 100 yeşil enerji olmayan ancak fosil yakıtlara kıyasla karbon emisyonu ve zararlı partikül oranı düşük olan sentetik yakıt, elektrikli otomobillere geçişte ara kademe olarak görülüyor. Avrupa Birliği geçtiğimiz Ekim ayında 2035 yılından itibaren içten yanmalı motorlu araçları yasaklayacağını duyurmuştu.
Hali hazırda dünya çapında 1.3 milyarı aşkın içten yanmalı motora sahip otomobil bulunduğu göz önüne alındığında sentetik yakıt, 2035’e giden süreç ve sonrası için pazarı önemli ölçüde dönüştürebilir. Zira üretilen sentetik yakıt sıradan benzinli veya dizel otomobillerle uyumlu olduğu gibi, geleneksel yakıtlarla benzer bir lojistik ağı ile dünya genelinde taşınıp dağıtılabilir.
Sentetik yakıt üretiminin patenti 1900’lü yılların başında alınmış olsa da, büyük ölçüde üretim maliyeti sebebiyle uzun süre bu alana yatırım yapılamadı. Porsche, hali hazırda sentetik yakıta en çok yatırım yapan şirketlerden biri. Yakıtın yanma aşamasında karbondioksit salınımı olmasına rağmen toplam karbon miktarı yanmadan önceki haliyle aynı kaldığı için Porsche tarafından üretilen sentetik yakıt karbon nötr olarak kabul ediliyor.
Şirket sentetik yakıtı tamamen piyasaya sürmeden önce bazı testler yapacak. Ancak öncesinde Porsche Mobil 1 Supercup’ta ve Porsche deneyim merkezlerinde yakıtın kullanılmaya başlanması planlanıyor. Üretim kapasitesi yıllık 550 milyon litre olan tesiste 2025’yılına kadar yıllık 55 milyon litre sentetik yakıt üretilecek. Şu anda galon başına maliyetinin 45 dolar olduğu tahmin edilen eFuels’in, 2026 yılına kadar galon başına 8 dolara düşmesi bekleniyor.
Görseller: Porsche