Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kahve Bardaklarındaki Kayıp İnsanlar

Kahve Bardaklarındaki Kayıp İnsanlar

Unmissables kampanyası kayıp insanlar hakkında farkındalık yaratmak için kağıt bardakların üzerinde 6 kayıp kişinin illüstrasyonunu sergiliyor.

Blur grubunun bir şarkısı vardır, Coffee & TV isimli. Müzik videosunda bir süt kutusunun üzerindeki kayıp ilanının sahibi olan çocuğu aramaya çıkmasını izleriz. Ailenin üzüntüsüne dayanamayan süt kutusu ilan üzerinde çocuğun peşinden şehri dolanıp onu arar. Bilmeyenler için şarkının videosunu da bırakıyorum buraya, tıklayarak izleyebilirsiniz. Sevdiğiniz birini hala yaşıyorken kaybetmek ölümden daha acıdır. Çünkü ona ne olduğunu bilmiyorsunuz, onun hikayesinin sizin için bir sonu yok. Acaba virgüller atarak yaşıyor mu yoksa çoktan noktayı koydu mu? Kim bilir.

Avustralya’da da Ulusal Kayıp Kişiler Haftası dolayısıyla WhiteGrey Melbourne ajansı güzel ve dikkat çekici bir kampanyaya imza attı. Kayıp insanlar hakkında dikkat çekmek adına al-götür kahvecilere özel bardak tasarlayan ajans, kağıt bardakların üzerine 6 kayıp kişinin illüstrasyonunu çizdirdi. Bu kampanya özelinde profesyonel çizerler ekiple çalıştı.

Yüzleri Yok Olmayan Kayıplar

Melbourne’deki en sevilen ve tercih edilen 20 kahveciyle anlaşan ekip, bakterilerle ayrışabilen, geri dönüşümlü bardaklar kullanıyor kampanyada. Missing Persons Advocacy Network (MPAN) için yapılan kampanyada sadece ajans ve çizerler birlikte çalışmadı. Ayrıca bu kişilerin resimli bir portresini ve onların hikayesini oluşturmak için aileler, sanatçılar ve yazarlar arasındaki bir işbirliği de sağlandı. Kampanya MPAN yöneticisi Loren O’Keefe, insanın gözünden kaçan grenli görseller yerine dikkat çekici yeni çizimlerin kayıp kişilerin unutulmamasında daha etkili olacağını düşünüyor.

Kayıp insanların görsellerini günlük ürünler üzerinde bastırma fikri yeni değil. Başta dediğimiz gibi bu konuda müzik videosu bile var. Süt kutuları, mısır gevreği kutuları, kayıp ilanları, otobüsler bunun için birer eskimeyen mecra. Akabinde 2017 Cannes Lions’da eli boş dönmeyen Wunderman işi Coins of Hope da mesela bu konuya yaratıcı bir şekilde dikkat çekmişti.

Bu kampanyanın da esas amacı her yıl kaybolan 38 bin Avustralyalıyı vurgulamak ve onların unutulmamasını sağlamak. Eh, kampanya dikkat çekici olduğu ve herkesin bir kere yolunun kesiştiği kahvecilerde de olunca başarılı bir PR etkisi yaratıyor.

Künye:

MPAN, Kurucu ve Yönetici: Loren O’Keefe
Unmissables Yazarlar: Jo Abi, Lili Wilkinson, Belinda Smart, David Halliday, J.C.Burke, Paul Bugeja
Unmissables Sanatçılar: Diego Patiño, Kate Banazi, Janine Wareham, James Fosdike, Aaron Tyler, Allan Wrath
whiteGREY Sorumlu Yaratıcı Yönetmen: Anthony Moss
whiteGREY Ortak Yaratıcı Yönetmen: Sally Richmond
whiteGREY Sorumlu Yaratıcı Yönetmen: Lauren Doolan
whiteGREY Tasarım Yönetmeni: Renee Luri
whiteGREY Tasarımcı: Lauren Bowen
whiteGREY Yönetici Yönetmen: Claudia McInerney
whiteGREY Proje Müdürü: Holly Ryan

Görsel: The Drum