Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çocuğu Kayıp Bir Ebeveynin Durmuş Yaşamı

Çocuğu Kayıp Bir Ebeveynin Durmuş Yaşamı

Avusturalya Federal Polisi için Kayıp Kişiler Haftası nedeniyle hazırlanan film; kayıp kişiye değil, geride kalanların trajedisine odaklanıyor.

Sevdiğiniz birinin kaybolması çok büyük bir trajedi. Başına ne geldiğini, nerede olduğunu, hayatta olup olmadığını bilmeden geçen günler, haftalar, aylar ve belki de yıllar geçiyor. Geride kalanlar için hayatı adeta durduran ağır bir yük. Bekleyişin verdiği umut ve kayıp kişinin bulunamamasını verdiği umutsuzluk ile ne yas tutabilmek ya da veda edebilmek, ne de yaşamaya devam edebilmek mümkün. Bir çeşit bir arafta kalma hali aslında. Avusturalya Federal Polisi için Kayıp İnsanlar Haftası’na yönelik hazırlanan reklam  / farkındalık filmi de tam olarak bunu anlatıyor.

Common Ventures tarafından yaratılan film; kayıp insanlar için farkındalık yaratırken kayıplara değil, geride kalanlara odaklanan bir film. Bu nedenle benzerleri arasından ayrışıyor. Üstelik filmin başladığı yerden sonunda varacağı noktayı ön göremiyorsunuz. Bu da çarpıcı bir etki yapıyor.

Film, küçük bir kız ile babasının otomobillerinin bozulup yolda kalmalarıyla başlıyor. Küçük kız gideceği partiye geç kalacağı için endişeli, otomobilin hep bozulmasına öfkeli. Söyleniyor da söyleniyor. Babası ise kıza hak veriyor, “Bu otomobili satmalıyız belki” diyerek yanına oturuyor. Sonrasında ise neden satamayacaklarını anlıyoruz çünkü kızın kayıp bir kız kardeşi var ve otomobil değişirse, yenisini tanıması nasıl mümkün olacak? Kızın yanından geçseler kız bilmediği bir otomobili fark edemez ki. İşte bu yüzden o eski püskü, arka camında çocuksu bir çıkartma olan, sürekli arıza yapan o külüstürü kullanmaya devam etmek zorundalar. Çocuğun kaybolduğu o anda hayatları donmuş kalmış gibi ve hiçbir şeyi değiştiremiyorlar.

Gerçek Hikayelerden İlham Alıyor

Film, izleyiciye acı bir hikaye sunuyor. Acı olmasının yanı sıra, gerçek bir yaşam öyküsünden ilham alıyor. Bu da işin daha da acı yanı. Tıpkı filmdeki baba gibi, gerçek hayatta da bunu yaşayan ebeveynler var. 2013’ten beri kayıp oğulları Anthony Fahey’i arayan Eileen Fahey mesela. Anthony bir gün geri gelirse, ailesini evinde bulabilsin, orada yaşayan yabancılar bulmasın diye ve Anthony’i bir daha göremezse o evi satma durumda hatıralarını da yitireceği endişesiyle evi satmak istediği halde satamayan bir anne…

Bu yıl otuzuncusu kutlanan Ulusal Kayıp Kişiler Haftası çerçevesinde yayınlanan film; sonunda umut mesajıyla bitiyor ve insanlara umutlarını yitirmemelerini söylüyor.

Künye:

Reklamveren: Australian Federal Police [National Missing Persons Coordination Centre]
Yapım: Common Ventures
Yönetmen ve Yaratıcı Yönetmen: James Crawley
Yönetmen Asistanı: Adam Wareham
Görüntü Yönetmeni: George Tyler
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Brian Merrifield
Yapımcı: Lisa Pizarro
Reklam Yazarı: Daniel Nutman
Yaratıcı Ekip: Lucy Karsai, Dillon Harré
Oyuncular: Alan Dukes, Ruby Burke
Müzik ve Ses: Rumble Studios

Görsel: Vimeo