KAGİDER Başkanı Sanem Oktar’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde TABİT kurucusu Tülin Akın, B – fit kurucusu Bedriye Hülya, oyuncu ve senarist Gupse Özay ve Şekerbank Kurumsal İletişim Grup Başkanı Aybala Şimşek, girişimcilik alanında kadın olarak yaşadıkları zorlukları ve başarılarını anlattılar.
Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Sanem Oktar, 2 senedir Kristal Elma’nın misafiri olarak yaratıcı kadınların başarılarını konuştuklarını belirtti. Oktar, Türkiye’de çalışan kadınların sayısının 8 milyon olduğunu ve bu sayının da sadece 4 milyonunun kayıt altında olduğunu ifade etti. Kısa açılış konuşmasının ardından Oktar, panelistlere bulundukları sektörlerde ilk yaratan kadınlar olarak başarılarının sırlarını sordu. Bu soruya panelistlerin her biri kendi hikayelerini anlatarak yanıt verdi:
Kadın girişimciliğini destekliyoruz. #KristalElma @kagider @sanemoktar @SimsekAybala @tulinakin @bfitkadini @gupseo pic.twitter.com/36w0LDDucq
— Şekerbank T.A.Ş. (@sekerbank) October 15, 2015
TABİT kurucusu Tülin Akın: “Tarım ile teknolojiyi bir araya getirip çiftçilere bilgilendirme sağlıyoruz. Bu projeye 2004 yılında başladık. Şehirlerde bilişim dünyası hızla gelişirken ve herkes bilgiye ulaşabilirken kırsal alanda, tarımda ulaşamıyordu. Onların bilgiye ihtiyaçlarını teknoloji kullanarak giderebileceğimizi düşündük ve daha fazla sorunları olduğunu farkettik. Bu uçurumun kapatılabileceğine ve yaptığım ile çok inandım. Sonuç olarak çiftçinin sorunlarının hepsine bilişim ile çözüm bulduk. Şu anda 1 milyon 400 bin çiftçiye hizmet verir bir hale geldik. Bunu ben yapmasam bir başkası da yapsa onun yanında olurdum. Yaptığım işe çok inandım ve başarılı oldum.”
B – fit kurucusu Bedriye Hülya: “Sadece kadınlara bayilik veren, spor merkezleri açtıran bir şirketimiz var. Şu ana kadar bu merkezlerde 400 bin kadın spor yaptı, 250 kadın kendi işini kurdu. Çalışanlarımızda kadınlar, yüzde 20 erkek çalışan kotamız var. Biraz deli işi gibi çünkü biz 10 sene evvel başladığımızda sektörde kadının adı pek yoktu. İncelediğimiz de gördük ki bizim salonların yüzde 40’ı bilardo salonu, yüzde 20’si halı sahaydı. Kadınlar için de arada minik minik aerobik salonları vardı.”
Oyuncu – senarist Gupse Özay: “Deliha’nın afişine sadece benim fotoğrafımı koymak istediklerinde başta çok karşı çıktım. Sonrasında yapımcım bu konuda beni ikna etti ve daha sonra bunu yapmış olmak hoşuma gitti. Bu ilk defa olacaksa bunu yapmak istiyorum diye düşündüm. İşin sırrı galiba biraz cesur olup elini ateşe sokabilmek, risk almak ve korkmamak.”
#Şekerbank #kadın girişimciliğini destekliyor! #KristalElma @kagider
@SimsekAybala @sekerbank pic.twitter.com/mFO3TZZiAt
— Effect Group (@effectpr) October 15, 2015
Şekerbank Kurumsal İletişim Grup Başkanı Aybala Şimşek: “Türkiye’de sadece kadınların değil her girişimcinin en büyük sorunu sermaye birikimi yetersizliği ve orada da finans sektörü devreye giriyor. Aslında her kurum işi bir yerinden tutmaya çalışıyor. Geçen haftalarda Birleşmiş Milletler’de 2030’a ilişkin 17 sürdürülebilir kalkınma ilkesi belirlendi. Bu ilkelere imza atan ülkelerin içinde Türkiye’de var. Fakat Türkiye’de özellikle sürdürülebilir kalkınmanın sosyal başlığı biraz gözardı ediliyor. Daha çok çevresel ve ekonomik başlıklara vurgu yapılıyor. Aslında sosyal başlığın da en önemli maddesi kadın ve kadının finansa erişiminin yaygınlaştırılması, toplumsal hayata dahil edilmesi. Çünkü özellikle kırsaldan kente göçün en büyük nedeni kadın nüfusunun azalması. Kırsalda kadın nüfusu azaldıkça, nüfus azalıyor ve kentlere göçüyor. Ailenin temeli ve tarımın yapı taşı kadın. Buradan yola çıkarak birçok proje yapıyoruz ama gerçekten köyünde yaşayan kadın, çocuğunu da burada yetiştirmek isteyen, ailesine katkı sağlamak isteyen kadınların elinden tutalım dedik. Bugün KAGİDER’in de desteklediği çok güzel bir projenin lansmanı vardı. Türkiye’de 407 kadın, 8 ilde girişimcilik eğitimi aldı. Bu kadınlar, kendi köylerini kalkındıracak, kendi köylerindeki kadınların istihdamını arttıracak projeler geliştirdi ve 8 ilin birincileri seçildi. O kadınların hikayeleri çok etkileyiciydi.”
Kristal Elma’daki katılımcı sayılarını incelediğini belirten Sanem Oktar: “Kristal Elma’da 46 kadın konuşmacıya karşı 116 erkek konuşmacı var. Jüride 15 kadın, 66 erkek var. Kristal Elma’ya bir kez daha sesleniyorum, önümüzdeki yıl eşit sayıda temsil edilelim” dedi.
Şekerbank strateji grup başkanı @SimsekAybala: "kadın, ailenin ve tarımın temel yapıtaşıdır." #KristalElma
— KristalElmaFestivali (@Kristalelma26) October 15, 2015
Oktar’ın, sizin gibi girişimci olmak isteyenlere ne önerirsiniz? sorusuna ise panelistlerin yanıtları şu şekilde oldu:
Oyuncu – senarist Gupse Özay: Ben akıl sağlığımla çok ilgilenen bir insanım çünkü her şey aklın yönetmenliğinde gelişiyor. Motivasyon, sağlıklı düşünme, enerji çok önemli. Önce kendimi anlıyorum sonra etrafımdaki insanları anlıyorum ve her şey verimli ilerliyor.
B – fit kurucusu Bedriye Hülya: Bunun bir tane yöntemi yok bir sürü yöntemi var. Herkes kendi yöntemini bulacak ama aslolan harekete geçmek.
TABİT kurucusu Tülin Akın: Yaptığın işe inancının olması ve sabretmek gerekiyor. Tabi burada kastetdiğim pasif bir sabır ile beklemek değil aktif bir sabır ile beklemek. Hayatının amacının ne olduğunu kendine sorarak hareket etmek her zaman mutluluk getirir.
Şekerbank Kurumsal İletişim Grup Başkanı Aybala Şimşek: Bazen profesyonellik değilmiş gibi anılan ama aslında bizi biz yapan duygusal şeyleri hiç kaybetmemek.
Sanem Oktar paneli, yaratıcı kadınlara ve erkeklere seslenerek bitirdi: “Risk alın, hayallerinizin peşinden koşun. Girişimci olmak için illa ki iş kurmanız gerekmiyor. Çalıştığınız işte de girişimci olabilirsiniz. Size, yapamayacağınızı söyleyenler olacaktır ama siz doğru bildiğinizden vazgeçmeyin.”
Görsel; Bigumigu