Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Atık Yünleri Koruyucu Ambalajlara Dönüştüren Girişim: Woola

Atık Yünleri Koruyucu Ambalajlara Dönüştüren Girişim: Woola

Estonyalı girişim Woola, kargoları güvenle yerine ulaştıracak yünden ambalajlarla plastik kirliliğine dur demeyi amaçlıyor.

Kırılgan ürünlerin sarıldığı baloncuklu naylonları herkes bilir. Evet! Çocukluğumuzda kim daha hızlı patlatacak yarışı yaptığımız plastik koruyuculardan bahsediyoruz. Ancak bu tür plastik ambalajlar üzerindeki baloncukları patlatmak her ne kadar rahatlatıcı olsa da, o bir saniyede sönen baloncukların ardında gezegenimizi yaşanmaz hale getiren bir hikaye yatıyor. 

İşte Estonya merkezli girişim Woola, artan e-ticaret hacminin dünyaya verdiği zararı azaltacak ileri dönüştürülmüş koruyucu ambalajlarla, geleneksel paketleme yöntemlerine ekolojik bir alternatif olmayı hedefliyor.

Paketleme endüstrisi plastik kirliliğinin baş aktörü

Hafif, esnek ve dayanıklı oluşuyla paketlemede ilk tercih olan plastik malzemelerin ne yazık ki yalnızca %2’si geri dönüşüme girebiliyor. Özellikle pipet, plastik tabak, poşet gibi tek kullanımlık ürünler ve paketlemede kullanılan ambalajlar, geri dönüştürülemez olmaları nedeniyle dünyadaki plastik kirliliğinin maalesef yarısından fazlasını oluşturuyorlar.

İşte Woola’nın çıkış noktası tam da şu soruya dayanıyor:

“Koruyucu ambalajları, fosil yakıt kullanmadan ve birçok defa kullanılacak şekilde üretmek mümkün olabilir mi?”

Koyun yününden koruyucu ambalaj mı? Neden olmasın!

2019 yılının sonlarında kurulan ve son yatırım turunda Future Ventures’den 2.5 milyon euro yatırım alan Woola’nın kurucusu Anna-Liisa Palatu, hammadde olarak niçin atık yünü tercih ettiklerini şöyle açıklıyor:

“Bir seyahatim sırasında ziyaret ettiğim bir çiftlikte, bir kenara yığılmış ve yakılmak üzere bekleyen yünleri görmüş ve çiftçilere bu yünleri neden yaktıklarını sormuştum. Tekstil için yeterli kalitede olmayan yünler için daha iyi bir imha yöntemi bilmediklerini söyledikleri anda daha iyisini düşünmeye başlamıştım”

Söz konusu seyahatin ardından atık yünlerle ilgili bir araştırma yapan Palatu, Avrupa’da her yıl 200.000 tondan fazla yünün yakılarak imha edildiğini öğrendiğinde atık yünlerin aslında kaybedilmiş bir kaynak olduğunun farkına vararak küçük bir kurucu ekiple birlikte Woola’nın temellerini atıyor.

Şu anda baloncuklu naylonlara alternatif paketler, darbe önleyici zarflar ve cam şişe koruyucular üreten Woola, kurulduğu günden bu yana 150.000’den fazla ürün satmayı ve 2020 yılında EIT InnoEnergy tarafından verilen Avrupa’daki yılın cleantech girişimi ödülünü almayı başardı.

Görsel: Vimeo, Woola.io