Kadınlara yönelik cinsel şiddet tüm dünyada önemli bir konu. Güney Amerika ülkelerinde de kadına yönelik cinsel şiddet bölgenin ciddi sorunları arasında yer alıyor. Brezilya, Panama ve Uruguay’da her 7 kadından 1’i fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalıyor. Bolivya ve Karayipler’de her üç kadından biri hayatlarının bir döneminde şiddet yüzünden acı çekiyor.
Hapse giren bir adamla bara giren bir kadının paralel akan hikayesi
McCann Worldgroup, Birleşmiş Milletler’in Latin Amerika’da 10 Aralık’a kadar sürecek kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırma kampanyası için kadınların günlük yaşamlarında maruz kaldıkları korkuya dikkat çekiyor. Bölgede Kadınların Güçlendirilmesi İlkeleri’nde (Women Empowerment Principles) imzası bulunan ajans hapse girmek üzere olan bir adam ile bara giren bir kadının yer aldığı reklam filmi hazırladı. Paralel ilerleyen hikayelerde hücresine doğru götürülen adam ile barda ilerleyen kadının maruz kaldığı taciz karşılaştırılıyor. Sözlü ve fiziksel tacizin hayatın her alanında kadınların karşılaştığı bir problem olduğunu gösteriliyor. Kampanya bu konuda her kesimden insanın duruş sergileyerek şiddetin önüne geçmek için çaba sarf etmesi gerekliliğine vurgu yapıyor. Reklam filmi erkeklerin tecavüze uğrama korkusunu nadir hissettiğini kadınların ise her gün bu duygu ile baş başa kaldığını söyleyerek sona eriyor.
McCann Worldgroup kampanyasının ana teması empati
Latin Amerika ve Karayipler McCann Worldgroup Bölge Başkanı Fernando Fascioli ön yargıları ortadan kaldırmak için büyük meydan okuma gerçekleştirdiklerini bildiriyor. Özellikle toplumsal cinsiyet alanında daha kapsayıcı ve şiddet içermeyen bir toplum oluşturmak için herkesin farklı seviyelerde görevlere sahip olduğunu vurguluyor.
Kadına yönelik şiddetin hala yaygın olma sebebi durumun standartlaştırılmasından kaynaklanıyor. Dünyanın her ülkesinde ve bölgesinde kadınları nesneleştiren kampanyaların hala var olması, cinsiyetçi şakaların yapılıyor olması cinsel şiddetin önünü açıyor. #NoMoreSexualViolence etiketi ile paylaşılan kampanya şiddetin nedenlerinden biri olan empati eksikliğine vurgu yaparken toplumun bir bütün olarak kadına yönelik şiddette karşı duruş sergilemesi gerekliliğini ön plana çıkarıyor.
Künye
Müşteri: Birleşmiş Milletler Kadın Birimi
Ajans: McCann Worldgroup
Görsel: Youtube