Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
JWT Avrupa Dijital ve İnovasyon Başkanı Christophe Cauvy ile Röportaj

JWT Avrupa Dijital ve İnovasyon Başkanı Christophe Cauvy ile Röportaj

JWT 'nin tüm Avrupa operasyonunda dijital ve inovasyondan sorumlu başkanı Jose Christophe Cauvy ile yaptığımız röportaj

Christophe Cauvy’nin Think Different adlı oturumunu burada yazmıştım. Oturum sonunda kendisini Manajans JWT başkanı Tuğbay Bilbay’la birlikte yakalayınca ayaküstü bir sohbet etme fırsatını kaçırmak istemedim.

Elbette Cauvy’yle konuşmak istediğim konular anlattığı inovasyon özelinde gelişti. Markalara inovatif kampanya yapabilmenin bir modeli olup olamayacağını konuştuk. Benim merak ettiğim, inovasyonun merkezi marka mıdır yoksa ajans mıdır sorusunun yanıtıydı açıkçası. Cauvy’ye göre ikisi bir arada olmalı. Bu konuda çok yaratıcı ve cesur modellerin de denendiğini anlatan Cauvy, Virgin America ve bir ajansının ortak bir şirket kurarak Virgin markalı çanta ve valizler ürettiklerini anlattı örnek olarak.
Ben ajansa inovatif iş briefinin nasıl verileceğini sordum, zira hepimiz müşteriden gelen “değişik bir şey yapalım” adlı briefin aslında bir inovatif kampanya briefi olmadığı konusunda hem fikiriz. Tuğbay Ağabey burada söze girerek Manajans JWT’de yaratıcı brieflere ekledikleri iki maddeyi anlattı:
1- Bu briefle başka bir şey yapılabilir mi (istenen spesifik iş dışında)?
2- Bu briefin dokunduğu inovatif bir alan var mı?
Bu sayede müşteri talebi spesifik olarak inovasyon olmasa da yepyeni fikirleri geliştirmeye çalışmanın önemli bir metodu olabilir bu brief ek soruları bence yaratıcı sektörler için.
Christphe Cauvy ve Tuğbay Bilbay
Herşeyin bu kadar hızlı değiştiği bir dünyada ajanslar nasıl gündemi izliyor? Cauvy, Oxford Üniversitesi’nden bir profesörün ajansı için danışmanlık verdiğini, gelişmekte olan alanları bu şekilde takip edebildiklerini söylüyor. İnovasyonun reklamdaki bir örneğini de yine çok ilginç bir şekilde veriyor Cauvy; yatırım bankacılığı için geliştirilmiş ultra hızlı hesap ve işlem yapabilen bir yazılımı medya satınalma için uyarlamış bir firma. Bu sayede internet üzerinden gerçek zamanlı yapılan açık artırmalarda (real-time bid) rakiplerden çok önce teklif verebiliyor ve daha uygun fiyatla gösterim alınabiliyormuş.
Christophe Cauvy İstanbul’u nasıl buluyor, bunu merak ediyorum. Cauvy İstanbul’da en çok dikkatini çeken noktanın, reklam ajanslarının ofisleri olduğunu söylüyor. Ajans ofisleriniz lanet olasıca muhteşem, diyor Cauvy. Kendi müşterileri arasında Johnson & Johnson ve Nestlé’nin inovasyon konusunda öne çıkan müşterileri olduğunu belirten Cauvy’ye can alıcı bir soru yöneltiyorum: Bir markanın (ajans müşterisinin) inovatif olması için karar verme aşamasındaki kişiler mi daha önemli, yoksa kurumun inovatif bir kimliği olabilir mi? Cauvy tereddütsüz olarak pazarlama direktörünün cesaretinin inovasyon için en önemli nokta olduğunu söylüyor. Eğer pazarlama direktörü risk almaya hazırsa, inovatif kampanyalara da kapı açılabiliyor.
Son olarak Cauvy, Apple Store tasarımlarının kendi büyüdüğü güney Fransa’daki pazar yerlerini hatırlattığını söyleyerek bir örnek veriyor; Apple mağazalarında da tıpkı Fransa pazarlarındaki gibi herkesin etrafta dolandığı, iletişimde olduğu bir yapı var, elektronik sektörü için perakende tasarımında ilhamı bambaşka sektörlerden alabilirsiniz, yeter ki inovatif düşünmeye açık olun.
Cauvy’nin Kristal Elma’da yaptığı Think Different sunumunun detaylarını burada okuyabilirsiniz.