Sokaklarda, kusur ya da önemsiz bir nesne saydığımız şeyler, sanatçıların eliyle bambaşka rollere bürünebilir. İtalyan sanatçı Biancoshock’un rögar kapakları altında döşediği gizemli odalar, ABD’li sanatçı Jim Bachor’un sokaklardaki çukurları bezediği modern mozaikler bunun en güzel örnekleriydi. Japonya’da ise daha en baştan sokaklar belediyelerin eliyle sanatsal dokunuşlara sahip oluyor. Ülke çapında binlerce belediye, kendi bölgelerine özgü kültürü yansıtan rögar kapakları tasarlatıyor ve bu eğilim 1980’li yıllardan bu yana bir gelenek haline gelmiş. Öyle ki kapakların her biri birer sanat eseri niteliğinde. Tokyo’da düzenlenen Rögar Kapağı Festivali de bu yaratıcılık selini kutluyor.
Rögar Kapağı Festivali düzenleniyor
Festival, sanatsal rögar kapaklarına adanmış üç günlük bir etkinlik olarak gerçekleştiriliyor. Bu yıl da 1-3 Şubat tarihleri arasında gerçekleşti. Festival süresince Shinjuku Takashimaya adlı mağaza zinciri, ülke genelinden çeşitli rögar kapaklarını sergilemek dahil bir dizi etkinliğe ev sahipliği yaptı. Yine hemen yanındaki Tokyu Hands Shinjuku’da rögar kapağı ile ilgili hediyelik eşyaları satışa sundu. Kalemler, çıkartmalar, kitaplar, minik rögar kapakları gibi sınırlı sayıda hediyelik eşyalar 24 Şubat’a kadar satışta olacak. Festivalin ziyaretçilerine ülkenin en popüler rögar kapaklarının şeklinde makaronlar, kurabiyeler ve başka çeşitli tatlılar da sunuldu.
Festivali kaçıranlar içinse, Drainspotting: Japanese Manhole Covers adlı kitap öneriliyor. Remo Camerota tarafından 2010 yılında hazırlanan bu kitap sayesinde, rögar kapağı sanatının ülke genelinde geçmişten günümüze pek çok örneğini görmek mümkün. Kapaklar ayrıca Instagram’da #japanesemanholecover etiketi altındaki paylaşımlardan da takip edilebilir.
Görsel: Instagram
Manşet görseli düzenlenmiştir.