Şeker hastaları ve yavaş iyileşen yaralardan kaynaklanan ciddi komplikasyonlarla karşılaşan diğer insanlar için sıradan yara bantları yetersiz kalabiliyor. Bu nedenle bilim insanları iyileştirmeyi hızlandıran ve daha pek çok olumlu katkı sağlayan yeni bandaj türleri üzerinde çalışıyor. En dikkat çekici olan çalışmalardan biri, elektriksel uyarımlarla kronik yaraların iyileşme sürecini hızlandıran ve bu süreci biyosensörlerle izleyen şu akıllı bandajdı. Bu bandaj, Stanford Üniversitesi tarafından geliştirilmişti. Şimdi ise Northwestern Üniversitesi’nin geliştirdiği bir başka yenilikçi bandaj karşımızda.
Bu yeni elektronik bandaj, yalnızca iyileşmeyi hızlandırmayı ve süreci kablosuz olarak izlemeyi sağlamakla kalmıyor. Yukarıda da söylediğim gibi işi bittiğinde zararsız bir şekilde vücut tarafından emilerek kayboluyor. Araştırma ekibi, uygun fiyatlı ve esnek bir ürün olarak kullanıma sunulabilmesi için çalışmalarına devam ediyor.
Yapışkan bandajları sökerek yaralı bölgeye zarar verilen günler geride kalacak
Araştırmayı yöneten John A. Rogers, “Elektronik bir cihaz olmasına rağmen, yara yatağınun üstünü kaplayan aktif bileşenler tamamen emilebilir. Bu nedenle, malzemeler iyileşme süreci tamamlandıktan sonra doğal olarak yok oluyor ve böylece dokuda fiziksel ekstraksiyondan kaynaklanabilecek herhangi bir hasar oluşması önleniyor.”
Elektronik bandajlar, kesinlikle yeni bir teknoloji değil. Ancak bu bandaj türünün ilk biyo-emilebilir örneği olduğu için önem taşıyor. İyileşmeyi yüzde 30’a kadar hızlandırmak için yaralara elektroterapi uyguluyor ve yaralı bölgenin durumuyla ilgili verilerin uzaktan izlenebilmesini sağlıyor. Bilim insanları bu bandajın, şeker hastaları ve yavaş iyileşen yaralar nedeniyle ciddi komplikasyonlarla karşılaşan diğer hastalar için oyunun kurallarını değiştirebileceğine inanıyor.
Bu kablosuz ve pilsiz bandaj, yaralanma bölgesinin üstüne oturan çiçek şeklinde bir elektrot ve onu sağlıklı doku üzerinde çevreleyen halka şeklinde bir başka elektrot ile yaranın etrafını yumuşak bir şekilde sarıyor. Bandajın diğer ucunda, bir enerji toplama bobini elektrotlara güç sağlıyor. NFC sistemiyle cihazdan gerçek zamanlı olarak veri iletiliyor.
Çıkarılması gerekmeyecek bir bandaj geliştirmek isteyen ekip geçiş metali molibdenin yeterince ince olduğunda biyolojik olarak parçalanabileceğini keşfetmiş. Yarı iletkenlerde ve elektronikte yaygın olan molibden, birçok gıdada da bulunuyor. Yara yeterince iyileştiğinde hassas bölgeye oturan çiçek şeklindeki elektrot çözülerek emiliyor ve cilde herhangi bir rahatsızlık vermiyor.
Görsel: YouTube