İtalyan hükümeti, her yıl büyük miktarda yiyeceğin çöpe atılmasını önlemek için bir dizi yeni yasa çıkardı. 181 senatör tarafından onaylanan yasada, ailelerin dışarıda yedikleri ve bitiremedikleri yemekleri ağzı kapanan poşetlere koyup eve götürmesinden, çiftçilerin ve süpermarketlerin yiyecek bağışı yapmasının önündeki engelleri kaldırmaya kadar uzanan 18 madde yer alıyor. İtalya yüksek mahkemesi, 3 ay önce de açlık yüzünden bir miktar yiyecek çalmanın suç olmadığına hükmetmişti.
2 Ağustos’ta oylanan ve yalnızca 2 senatörün karşıt yönde oy kullandığı yasa ile amaçlanan, her yıl 5 milyon ton yiyeceğin israf edilmesini önleyerek bu miktarın 1 milyon tona indirilmesini sağlamak. Geçtiğimiz Şubat ayında Fransa, süpermarketlerde raf ömrü dolmasına rağmen satılmayan, elde kalan yiyeceklerin bağışlanması için benzer yönde bir yasa çıkarmıştı ve yasaya uymayan süpermarketleri 75.000 avro cezaya çarptıracağını açıklamıştı.
Görsel: Flickr
İtalyan ekonomisinde her yıl 12 milyar avro zarara neden olan bu durum, aynı zamanda çevresel bir kâbusa da dönüşüyor. Yiyeceklerin işlenmesi için milyonlarca ton yakıt ve su, ambalaj için ise yine milyonlarca ton kağıt ve plastik harcanıyor.
Araştırmacılara göre zamanında tüketilmeyen ve ömrünü doldurduğu için çöpe atılan yiyecekler her yıl 3.3 milyar ton sera gazının atmosfere karışmasına sebep oluyor. Bu konuda harekete geçen bir başka ülke Danimarka, son kullanma tarihi gelen ürünlerin satıldığı bir süpermarket açarken, Amerikan Başkanı Barack Obama ise 2030 yılına kadar yiyecek israfını %50 oranında düşürmeyi hedefliyor.
İtalya, yeni yasa ile işletmelerin her ay düzenli olarak bağış yapmasını kolaylaştırmak istiyor ve son kullanma tarihi geçen ürünlerin dağıtılması için yaptırım uyguluyor. Böylece, işletme sahipler ne kadar çok bağış yaparlarsa o kadar az vergi ödüyor.
Kapak Görseli: Flickr