Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İspanya’ya Gidecekleri İklim Değişikliğine Karşı Uyaran Posterler

İspanya’ya Gidecekleri İklim Değişikliğine Karşı Uyaran Posterler

Xuxa, yeni poster serisiyle iklim değişikliğinin İspanya üzerindeki etkilerine dikkat çekerken kitlesel turizmin yaşanan sorunları derinleştirebileceğine işaret ediyor.

İspanya genelinde sıcaklıklar radikal bir şekilde yükselmeye devam ediyor. Stüdyo Xuxa, DALL·E kullanarak iklim değişikliğinin bölgedeki sert etkilerini esprili bir şekilde dile getirmeyi hedeflemiş. Xuxa, İspanyol-Brezilyalı tasarım ikilisi Fede Botella ve Diego Lauton tarafından kurulmuş. Ödüllü birer yaratıcı yönetmen olan ikili; AlmapBBDO, Leo Burnett ve Ogilvy gibi ajanslarda çalışarak Audi, Ford, Heineken gibi dev markalar için işler yapmış.

İkili, çoğu gezginin aşina olduğu 60’lar ve 70’lerin ikonik vintage tarzı “İspanya’yı Ziyaret Edin” turizm posterlerini günümüzün ürkütücü gerçekliğine ışık tutacak şekilde uyarlamış. Bunun için de yukarıda söylediğim gibi yapay zekayı kullanmışlar.

Kitlesel turizm ve derinleşen acı

Canlı tonlar, iki boyutlu şekiller ve eski tip tipografi içeren posterler; İspanyol güneşi altında bunalan sıkıntılı ziyaretçiler ise “Visit Spain” (İspanya’yı ziyaret et) mesajı yerine “Visit Pain” (Acıyı Ziyaret Et) şeklinde şakacı bir metin eşliğinde tasvir edilmiş. Güneş, ironik bir şekilde İspanya’nın ‘S’sini kaplıyor ve turistler sıcak çarpması, susuzluk gibi tehlikeler konusunda uyarılıyor.

Kampanya, İspanyol halkını etkileyen iklim krizine dikkat çekmek için grafik tasarıma eğlenceli ama düşündürücü bir yaklaşım getiriyor. Son birkaç yılda, ülkenin ortalama sıcaklığı 1,5 derecenin üzerinde artmış. Bu da ülke genelinde susuzluğa, kuraklığa, ölümlere ve sıcak çarpması gibi yaygın sağlık etkilerine yol açmış. Bölgede bu tür sorunlar yaşanırken turistlerin de su tüketimi ve karbon salımı yapması acıyı derinleştirecektir. O nedenle afişlerin alt metninde bir “gelmeyin” mesajı olduğunu görmek zor değil.

Xuxa’nın posterleri ilginizi çektiyse, kitlesel turizme karşı yapılan kampanyalara da göz atmak isteyebilirsiniz. Örneğin Dünyanın en küçük 13. ülkesi olan tropik cennet Palau’da çok ilginç bir kampanya düzenlemişti. Kitlesel turizm karşısında ülkenin doğal güzelliklerini korumak amacıyla turistlerin ülkeye girerken imzalamak zorunda oldukları bir çevre anlaşması hazırlanmıştı. Sürdürülebilir turizmi savunan Tao Guides ise dünya genelinde doğal alanları turistlerden korumak için bu bölgelere internet üzerinden olumsuz yorumlar yapıyordu, turistleri caydırıyordu.

Görsel: Instagram