Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Interstellar ve Google Play İnsanlığın Zaman Kapsülünü Hazırlıyor

Interstellar ve Google Play İnsanlığın Zaman Kapsülünü Hazırlıyor

İnsanlık olarak bir sonraki gezegene taşınmadan önce Dünya’da neler yaptığımızı gelecek nesillere aktaran bir çalışma.

Birey olarak yaşamın anlamlı kanıtı olan yazı, 5000 yıldan uzun bir süredir bizimle. Yazıdan önce hayatı ve onu anlamlı kılan anıları resim ve şekiller ile açıklıyorduk. Fakat bu yöntem birikimlerimizi yeteri kadar detaylı anlatmak için uygun bir platform değildi. Yorum ve algıdan soyutlanarak aktarılan tecrübeler ise yazı ile insanlığın hayatına girdi. Aynı yol üzerinde aynı hataları yapmamayı, bilimsel ve teknolojik çalışmaların ilerlemesini, medeniyetin ve uygar toplum modelinin gelişimini yazıya borçlu olduğumuzu söyleyebiliriz. Mızrak ve bıçaklarla avlanan toplumdan uzaya açılan kapı, yazının bulunmasıyla açıldı.

Christopher Nolan’ın son filmi Interstellar; insanlığın Dünya’daki yaşamının sona ermesiyle kendine yeni yaşam alanı arayışı düşüncesiyle ortaya çıkan bir yapım. Kendine yaşanabilir gezegen arayan insanlığın çözüm arayışını ve bu yolculukta başından geçenleri konu alıyor. Google Play de bu önermeden yola çıkarak insanlığın başından geçen özel anları derlemek için proje başlatıyor. 

Kendimize veya bir başkasına, bugünü kaydederek geleceğe gönderme çalışmaları zaman kapsülü tabiriyle anılıyor. Bu çalışmada ise insanlık olarak ürettiğimiz bireysel anıları derleyerek Dünya’da neler olup bittiği arşivleniyor. Ve bu arşive Dünya’da bulunan her insan davet ediliyor. Bireysel anılar, insanlık için küçük olsa da anı sahibi için çok büyük bir adım. Çünkü o anılar insanlığın varlığını nesiller boyunca kanıtlamaya yetiyor.
Zaman Kapsülü projesi ile bize özel anıları, insanlık ve gelecek nesiller ile paylaşabileceğimiz kolektif bir çalışmanın ürünü. Projeye katkıda bulunmak isteyenler Google hesabıyla giriş yaparak anı gönderebiliyor. Bu aşamadan sonra bilgisayardaki veya Google Drive üzerindeki bir dosyayı yüklemek ya da kamera ile kayıt alarak zaman kapsülü hazırlamak yeterli oluyor. 

Katılımın boyutuna göre bu eser; nasıl yaşadığımızı, yazının hayatımıza neler kazandırdığını ve Dünya’mızı nasıl kullandığımızı ispatlayacak ve günün birinde başka nesillere gösterebileceğimiz bir arşiv niteliğine kavuşabilir.

Künye:

Marka: Google Play

Yapım: Elastic

Yaratıcı Direktörler: David Brodie + Angus Wall

Yapımcı: Michele Abbot

Yönetici Yapımcı: Jennifer Sofio

Editöryal Yönetim: Rock Paper Scissors

Editör: David Brodie, Neil Meiklejohn

Asistan Editör: Niles Howard, Cudjo Collins

Yapımcı: Dina Ciccotello

Tamamlama: a52

Alev Sanatçısı: Matt Sousa, Dan Ellis

Renklendirme: Paul Yacono

Tasarımcı: Henry DeLeon

Animasyon: Trix Taylor, Taekyu Kim

Yapımcı: Stacy Kessler-Aungst

Ses Tasarım: Lime Studios

Müzik Kompozisyon: Judson Crane

Görsel; Vimeo