Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Google Earth ile 10 Sene Önce ve Bugün İstanbul

Google Earth ile 10 Sene Önce ve Bugün İstanbul

Ekonomik büyüme ve genişleme politikalarının İstanbul üzerindeki etkisi

İstikrar politikaları ve genişleme modelleri seçilirken gelişmekte olan ülkelerin konumlarını doğru analiz edip sektörel yatırımlarını şekillendirmesi uzun vadede en verimli tercihtir. Üretim kaynaklarının yönlendirildiği kaynaklar ekonomiyi ileri ve geri beslediği takdirde ekonomi kendi içinde üretimde devamlılık sağlayabilir. İleri ve geri beslemeler, yatırım yapılan sektörün verdiği çıktı ve ihtiyaç duyduğu hammadde ile yeni bir endüstriyel üretimi tetiklemesidir.

Sanayileşmesini tamamlamamış veya geç sanayileşmiş ülkeler, erken sanayileşmiş kapitaller karşısında nihai mal üretimi yerine ara mal üretimini tercih ederse sürekliliğini sağlayan bir ekonomik model oluşturabilir. Ara mallar hem kendi üretim süreçlerinde hem nihai malların üretimi için ekonomiye dahil olacak ve böylece sınırlı kaynaklar birden fazla kullanılmış olacaktır. Sonuç ise devamlılığını sağlayabilen ve sürdürülebilir bir ekonomik konjonktör oluşacaktır.

Son 10 yılda ekonomik aktörlerin aldıkları kararlar sonucunda İstanbul’un yaşadığı değişimi Mutlu Kent, Google Earth yardımıyla dökümanlaştırmış. Şehri yaşadığı değişime tanık olurken akıllara Doğa için yapılan mücadele geliyor. Harrison Ford’un girişimiyle başlayan Nature is Speaking hareketinde “Doğanın insanlara ihtiyacı yok, insanlığın doğaya ihtiyacı var.” diyor. Mercan Dede ise bu ay içerisinde Suyun Seyahatnamesi isimli çalışmasında Damla Su’yun kaynağına gitmişti. “Su nefes gibi. Onu duymak, duyurmak gerek.” sözleri ise onun ağzından dökülüyordu. Tıpkı su gibi dökülüyordu. Sözler farklı dillerde olsa da insanlığın bir kısmı doğa için ortak duygulara sahip. Ve bu hislerini farklı yöntemlerle dile getirmeye, diğer insanlara aktarmaya kararlı.



Validebağ Korusu


Ali Sami Yen Stadyumu


Türk Telekom Arena


Taksim Meydanı



Yenikapı dolgusu



Maltepe dolgusu



3. Köprü


Maslak


Çağlayan

Görsel; mutlukent.wordpress.com