Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Depreme Gün Gün Yaklaştığımızı Anımsatan Çarpıcı Enstalasyon: İstanbul Deprem Takvimi

Depreme Gün Gün Yaklaştığımızı Anımsatan Çarpıcı Enstalasyon: İstanbul Deprem Takvimi

Müze Gazhane’de sergilenen İstanbul Deprem Takvimi enstalasyonu, İstanbul’da yaşanacak olası depreme hazırlanırken her günün önemli olduğunu yüzümüze vuruyor.

Deprem, Anadolu coğrafyası için bin yıllık kaçınılmaz bir gerçek. Yaşadığımız coğrafyanın jeolojik durumu nedeniyle depremsel bir bölge olduğunu ise maalesef yıllar içinde acı şekilde deneyimledik. Ancak onca büyük deprem felaketi yaşamış ülkemiz, maalesef olası bir deprem felaketine hala hazır değil. 6 Şubat depremleri ile iyiden iyiye ayyuka çıkan bu ihmal ve inkar hali, İstanbul Deprem Takvimi adlı enstalasyon ile “sessizce” yüzümüze çarpıyor. TBWA/İstanbul ve İhtiyaç Haritası Derneği ortak çalışması olan bu etkileyici enstalasyon Kadıköy’de bulunan Müze Gazhane’de görülebilir.

Her Tuğla Bir Günü Temsil Ediyor

Birbiriyle aynı boyuttaki blokları üst üste dizip, sonra da teker teker çekip inşa edilen kuleyi ayakta tutma prensibine dayanan Jenga oyununu hemen herkes hatırlayacaktır. İşte İstanbul Deprem Takvimi enstalasyonu da tıpkı bir Jenga kulesi gibi, yatay bloklardan oluşuyor. Tam 365 adet olacak şekilde tasarlanan bu bloklar, yılın bir gününü temsil ediyor ve üzerlerinde ait oldukları günün tarihi bulunuyor. Yaklaşmakta olan İstanbul depremine hazırlanmak için kaybedecek bir günümüzün bile kalmadığını çarpıcı bir şekilde anımsatmak için kurgulanan enstalasyondan çekilen her bir blok, eksilen bir günü ve dolayısıyla kulenin eksilen direncini daha iyi kavramamızı sağlıyor. Yani kuleden günler çekildikçe, etkileşimli enstalasyon bir müddet sonra izleyicinin gözleri önünde yerle bir oluyor.

365 bloktan oluşan ve 2024 senesini temsil eden kulenin yıkılışı tam da böyle görünüyor.

 

 

Görsel: TBWA İstanbul