Pazarlama stratejilerinde influencer’ların etkisi artık su götürmez bir gerçek. Web Summit 2017’de konuşan reklamcı John Hegarty ve Neil Waller influencer’ların gücünü, yaratıcılığını ve önemini değerlendirmişti. Influencer marketing (Etkileyici pazarlama) nedir ne değildir tartışıla dursun o dönemden bu yana pazar genişlemeye ve ilerlemeye devam ediyor. Influencer marketing teknolojinin de ortaya koyduğu fırsatlarla farklı boyutlara taşınıyor. Öyle ki artık yüksek takipçi sayısına sahip kişilerin yanı sıra sanal influencer’larda etrafımızı sarmış durumda.
Örneğin sanal influencer Lil Miquela, Prada’nın 2018 Bahar/Yaz koleksiyonunun tanıtım şovunda ve ardından 2019 yılında Calvin Klein için hazırlanan My Calvins kampanyasında yer aldı. Aynı şekilde IKEA Japonya da yeni Harajuku mağazasının tanıtımı için sanal influencer imma ile iş birliği yaptı. Herkesin ve hatta sanal karakterlerin bile influencer olabildiği bu dönemde kullanıcıların güvenirliğini ve satın alma kararlarını ne etkiliyor? Bir ürünü geniş kitlelere hitap eden, yüksek takipçi sayısına sahip, gerçek veya sanal bir influencer’dan görüp mü yoksa daha yakın çevreden birisi paylaşınca mı almak istersiniz? Bu sorunun üzerine giden Komün, influencer marketing için ters köşe olabilecek bir yöntemle çözüm üretiyor.
Geleneksel influencer marketing sistemine alternatif yaklaşım
Komün, herkesi influencer olarak işe almayı hedefleyen çalışanı olmayan bir pazarlama girişimi. Teknolojinin de desteğiyle markalardan hiçbir ücret talep etmeyen bir pazarlama sistemi kuruyor. Geliştirilen yapay zeka teknolojisi sayesinde Instagram kullanıcıları ve daha önemlisi o kullanıcıların takipçi kitlesi analiz ediliyor. Markalara sunmak üzere kategorize ediliyor. Markanın kategorisine, isteklerine, ulaşmak istediği kitleye ve KPI’larına (Anahtar Performans Göstergesi) en uygun komün oluşturuluyor ve marka ile paylaşılıyor.
Geleneksel olarak tabir edebileceğimiz influencer marketing sisteminde marka bir ürünü için ajansa bilgi veriyor. Ajans da kendi havuzu içerisinden bu ürün özelinde çalışılabilecek influencer’ları belirliyor. Tabii bu sistemde influencer seçilen kişiyi takip eden kitlenin ürün için tamamen uygun olup olmadığı bilinmiyor. Yapılan iletişim ölçülemiyor veya detaylı olarak raporlanamıyor.
Influencer olmak için takipçi sayın önemli değil!
Komün’ün getirmiş olduğu sistemde ise hedef kitleye nokta atışı ulaşmak mümkün oluyor. Dolayısıyla influencer’ların takipçi sayısından çok onu hangi kitlenin takip ettiği daha önemli oluyor. Bu sistemde ajanslar veya markalar influencer’lara göndereceği ürün ve bedel haricinde Komün’e bir ödeme yapmıyor. Komün bu sistemde farklı ölçekteki influencer’lardan besleniyor. Sisteme dahil olan kişiler aylık 14,90 liralık bir ödeme yaparak bu havuzun içerisinde olmaya hak kazanıyor. Sisteme dahil olmanın karşılığında markalar için potansiyel bir influencer oluyor. Bir nevi abonelik sistemi oluşturuluyor.
Sistemde şu anda 1000’den fazla kayıtlı influencer, mikro ve nano influencer bulunuyor. Tabii buradaki havuz büyüdükçe markaların ulaşabileceği kitle de genişliyor. Bu genişleme influencer olabilecek kişilerin şansını da artırıyor. Kısaca her taraf için avantajlı bir durum ortaya çıkıyor. Komün’ün Instagram hesabından ise gelişmeler paylaşılıyor. Öne Çıkanlar bölümünde Komün ekibi sorulan bazı sorulara da cevap vermiş. Çevrenizi bile influencer yapabilecek bu sistem hakkında siz ne düşünüyorsunuz?
https://www.instagram.com/p/CFH3hCMlYhS/
https://www.instagram.com/p/CFHcvbaFFsp/
Görsel: Intagram, Komün