2024’e doğru geri sayım devam ederken yılın haberlerini inceledik ve 2023’te ele aldığımız konular arasında öne çıkanları, içerdikleri temalara göre derledik. Bu derlemede, iklim krizine karşı izlenen yaratıcı kampanyaları ve teknolojileri bir araya getirdik.
Bu yıl ekolojik sorunlara, doğayı taklit eden veya doğayla olabildiğince uyumlu sayılabilecek çözümlerin geliştirildiğini gözlemliyoruz. Ayrıca yaratıcı reklam kampanyaları, tasarıma yönelik doğa dostu yaklaşımlar da karşımıza çıkıyor. Şimdi hep birlikte bu gelişmelere yakından bakalım.
Felakete Sürüklenen Bir Müzikal
Yenilenebilir enerji şirketi E.ON, artık senaryo olmaktan çıkan iklim değişikliği kaynaklı felaketleri 60 saniyelik etkileyici bir müzikale dönüştürdü. Kelimenin tam anlamıyla dünya yanar, erir ve çökerken günlük rutinlerini sürdüren insanları tasvir eden “It’s time” (Zamanı) adlı kampanya filmi, kreatif ajans House 337 imzasını taşıyor. Rolling Stones’un “Time Is on My Side” parçasının bir versiyonun eşlik ettiği felaket müzikali, insanları çok geç olmadan iklim kriziyle mücadele etmek için bir araya gelmeye davet ediyor. Reklam filmi, kampanyanın içeriği ile uyumlu olması için güneş enerjisiyle çalışan stüdyolarda hazırlanırken yapım sürecinde ortaya çıkan karbon emisyonunun olabildiğince az olması için hayli çaba sarf edilmiş.
Gezegenin Sorunlarını Belgeleyen Ücretsiz Video Kütüphanesi: Open Planet
Open Planet, doğa ve iklim sorunlarını belgeleyen 4.500 ücretsiz videodan oluşan ve giderek büyüyen bir kütüphane olarak herkesin kullanımına açıldı. Yönetmen Colin Butfield kütüphane hakkında şu açıklamaları yapmış: “Film yapımcıları olarak, hikayelerin güçlü değişim etkenleri olabileceğini biliyoruz ve gezegendeki acil duruma çözüm bulmak için eylem penceresi hızla kapanırken, ilgi çekici, özgün hikaye anlatımına hiç olmadığı kadar büyük bir ihtiyaç var. Open Planet, yalnızca iklim değişikliğinin ve doğa kaybının nedenlerini ve etkilerini sunmakla kalmayacak, aynı zamanda önemli sürdürülebilirlik hedeflerini ulaşılabilir tutmak için inovasyona yön verenlerin inanılmaz yaratıcılığını da sunacak.”
İklim Değişikliğine Karşı Cankurtaran Kanepe
Kreatif ajans Mother, insanların iklim değişikliğine olan kayıtsızlıklarını cankurtaran salına dönüşebilen sele dayanıklı yüzer kanepe tasarımıyla hicvediyor. Mother, can yelekleri kullanarak tasarlanan Bliss Sofa adlı yüzer kanepeyi New York Tasarım Haftası’nda sergiledi. Daha geniş bir yüzer mobilya serisinin bir parçası olarak tanıtılan sele dayanıklı kanepe, acil durumlarda ikiye katlanarak cankurtaran salına dönüşebiliyor. Kanepenin minderleri, geri dönüştürülmüş çam ağacından üretilen ahşap mobilya tabanına bağlı olmadığı için herhangi bir sel durumunda yüzdürme işlevi görmek üzere tasarlandı.
Ekmek Mayasıyla Yaratılan İklim Krizi Posterleri
Auburn Üniversitesi’nden bir grup grafik tasarım öğrencisi, iklim değişikliği kaynaklı kirlilik konusunda farkındalık yaratmak için dört ay boyunca karanlık bir odada posterler “yetiştirdi”. “Climate Chronicles: Images of Yesterday, Today, and Tomorrow” (İklim Günlükleri: Dün, Bugün ve Yarından Görüntüler) isimli poster serisi, insanlığın son 200 yılda çevreyi nasıl etkilediğine ışık tutarken, 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmak için atılabilecek daha büyük eylemlere ilham veriyor.
Plastik Atıkları Oyma Sanatı
Duke Riley, topladığı plastik atıkların yüzeyini oyarak ve boyayarak insanlık tarihinin utanç verici dönemlerini işliyor. 1860’larda ABD’de aydınlatma amacıyla kullanılan balina yağının yerini, gazyağı aldı. Balinalara uygulanan vahşetin yerini bir başka felaket almaktaydı çünkü ülke büyük bir hızla fosil yakıtlara geçiş yapıyordu. Vahşetten geriye kalan şey fildişi oymacılık ya da bezek olarak bilinen büyük ölçüde denizcilikle bağlantılı olan bir sanat biçimiydi. Sanatçı Duke Riley, bu tarihi gerçeklere ve onun modern zamandaki etkilerine çalışmalarında geniş bir şekilde yer veriyor. Onun işlerinde bol bol balinaları, diğer deniz canlılarını, endüstriyel gemi hikayelerini ya da konuyla alakalı kişilerin portrelerini görmek mümkün.
Tozlaşma Sağlayan Peri Robotlar
Finlandiya’da Tampere Üniversitesi’ndeki bilim insanları, arıların nüfusundaki azalma nedeniyle karşı karşıya kalınan ekolojik sorunlara çözüm olarak robot tozlayıcılar geliştirdi. Üniversitedeki Hafif Robotlar grubu, ışığa tepki veren hafif robotlara odaklanan bir araştırmacı topluluğu. Uyaranlara duyarlı polimerler üzerinde yoğunlaşmışlar. Grup lideri ve Akademi Araştırma Görevlisi Hao Zeng, “Uyaranlara duyarlı polimerlerin geliştirilmesi, yeni nesil küçük ölçekli, kablosuz olarak kontrol edilen yumuşak gövdeli robotlar için malzemeyle ilgili zengin fırsatlar getirdi.” diyor. Bu özel polimerlerin minik robotların yürümesini, yüzmesini ve zıplamasını sağlamak için kullanıldığını, ancak şimdiye kadar hiçbirinin robotları uçurmak için başarılı bir şekilde kullanmadığını vurguluyor.
Kuraklığa Direnci Artıran Mikrobiyal Tohum Kaplamaları
CropBiome, iklim değişikliğine karşı mahsul direncini artırabilmek için yararlı mikropları kullanarak tohum kaplamaları geliştiriyor. Tohum kaplamaları; tohumların hastalıklara dirençli olması, daha verimli olmasın ve daha hızlı büyümesi için tercih edilen alışılmış bir uygulama. Tohumların çeşitli minerallerle, vitaminlerle, ilaçlarla, elementlerle ve bakterilerle işlemden geçirilip kaplanmasıyla gerçekleştiriliyor. İrlandalı girişim CropBiome ise iklim değişikliğine odaklı sürdürülebilir kaplamalar geliştirerek bu alanda fark yaratmayı hedefliyor.
Şehrin Isınmasını Önleyen Kaplamalar
Los Angeles, güneş ışığını yansıtan boyaların ardından kentsel ısı adalarına kaplama uygulayarak şehrin aşırı ısınma soruna çözüm üretmeye çalışıyor. Daha önce 1 milyon metrekarelik yolun güneş ışığını yansıtan boya ile kaplandığı şehirde, bu kez şehri soğutmak için bazı kentsel ısı adaları özel bir kaplama ile kaplandı. Bilim insanları, Los Angeles’da 2050 yılı itibarıyla 35 ℃‘yi aşan gün sayısının üç katına çıkacağını tahmin ediyor. Şehrin kuraklık riski ise olağanüstü derecede yüksek. Çatı kaplama üreticisi GAF Roof iş birliği ile güneş ışığını yansıtan boya yardımıyla oyun alanları ve otopark gibi yüzeyleri 11 ila 12 derece soğutmayı başaran şehir yetkilileri, GAF Cool Community Projesi’nin kapsamını genişleterek halka açık alanlara kaplama uygulayarak yeni bir ısı adası çözümü yarattı.
Görseller: Mother