Yiyecek fotoğrafçısı Henry Hargreaves, “The Curious Consumer” isimli projesinde alt başlıklar halinde bize sunulan yiyeceklere ve içeriklerine bakıyor. Örneğin, paket cipslerin içerisinde ne kadar hava olduğunu inceliyor veya mısır gevreklerinin içindeki demir oranını ele alıyor. Hepsi için bu bilgileri görselleştiren fotoğraf çalışmaları yapıyor ve istatistikler yerine görsel olarak bedenimize giren besinleri görmek çarpıcı bir etki yapıyor. Fotoğrafçının en vurucu çalışmalarından biri ise meşrubatlar içersindeki şekeri inceleyen (de)hydrate.
Proje için Hargreaves; Coca-Cola, Mountain Dew, Snapple gibi belli başlı içecekleri almış ve kaynatmış. Kaynamadan sonra kalan karamelize karışımı, içeceğin şişesiyle oranlı kalıplara dökerek dondurmuş ve lolipop haline getirmiş. Ortaya çıkan devasa lollipoplar, bizlere bir kutu meşrubat ile ne çok şeker aldığımızı gösteren çarpıcı bir görsel hikaye sunuyor.
Sıvı Kılığına Girmiş Şeker
Sanatçı internet sitesinde, gazlı içeceklerin “çağımızın sigarası” olarak tanımlanması üzerine bu deneyi yapmaya karar verdiğini söylüyor. Dolayısıyla bizi serinletmesi ve bize sıvı sağlaması amacıyla içtiğimiz içecekleri “dehidrasyon” işlemine tabi tutarak içtiğimiz şeylerin gerçekte sıvı kılığına girmiş şeker olduğunu gösteriyor.
Kalıplar kullanarak yapılan etkileyici bir çalışma da geçtiğimiz yıl, farklı bölgelerden alınmış pis suyu dondurma kalıplarına dökerek görselleştiren Tayvanlı sanat öğrencilerinden gelmişti. Birbirlerinden tamamen farklı mesajlar içeriyor da olsalar, ikisi de bazen bilginin rakamlarla değil; görsel olarak verildiğinde çok daha etkili olduğuna birer örnek teşkil ediyor.
Görsel: Henry Hargreaves