Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İbiza’da Sessizce Sözünü Söyleyen Bir Mural: Et

İbiza’da Sessizce Sözünü Söyleyen Bir Mural: Et

İbiza'dan davet alan Ari Alpert, adanın temel sorunlarından birine dokunarak Et isimli eserini adaya armağan etti.

Playa d’en Bossa, bir İspanyol adası olan İbiza’nın en uzun kumsala sahip tatil beldesi olarak tanınıyor. 2,7 km uzunluğundaki kumsal; büyük otel kompleksleri, restoranlar, mağazalar ve yazlık evlerle yazın tüm dünyanın gözdesi. Bölgede nüfus yazın katlanırken elbette bölge sakinleri de bu turistik akına yönelik bir takım hazırlıklar yapıyor. Ari Alpert -mural çalışmalarında OSMAN takma adını kullanıyor- geçtiğimiz hafta sonu adaya, Bossa Collective’in şehir güzelleştirme projesi kapsamında mural yapmak üzere davet edilen sanatçılardan biri oldu.

Tatil merkezlerine akan et yığınları mıyız?

İbiza adeta tatille özdeşleşmiş, tamamen kitle turizminin hakimiyeti altında olan bir ada. Kitle turizminin sonuçları hakkında bir parantez açmak gerekirse, deniz feneri kabuklu yengecin hikayesine ve Palau Pledge’in ülkeye giren turistlere imzalattığı çevre anlaşmasına şöyle bir göz atmanızı tavsiye ederim. Dünya gezginlerin değil de turistlerin işgali altında hâlâ. İşte İbiza ve tatil denince benim aklıma bunlar geliyor. Senede bir gün tatil yapmak için çalışan milyonlarca insana kucak açan dev bir sektör var ortada. “Turistik” marka olmuş bölgelere akan milyonlarca insan var. Tüm bu düşünce akışı içinde Ari Alpert’in Playa d’en Bossa’da yaptığı “Et” adlı muralın ne kadar da bağlama uygun olduğunu görebiliyorsunuz. Ayağını kıyma makinesine sokan bu 12 metrelik figür, herkesin eğlencenin peşinde olduğu bir bölgede sessizce sözünü söylüyor: Bizler birer ölümlüyüz. Belki de biz yaşarken öldük ama yaşadığımızı hissetmek için ne yaptığımızı bilmeden oradan oraya savruluyoruz, haydi eller havaya!

1975, New York doğumlu Ari Alpert, Boston’da güzel sanatlar eğitimi almış. Eğitimiyle birlikte New York Filarmoni, Boston Operası, Indianapolis Senfoni Orkestrası, Huntington Tiyatro Topluluğu ve kâr amacı gütmeyen pek çok sanat kuruluşu için kampanya yöneticisi olarak çalışmış. 2000 yılında İstanbul’a taşınan Ari, bir süre dj’lik ve serigrafi tişört baskıları yaparak geçimini sağlamış ve ardından kendini reklam sektöründe bulmuş. Gerçekten uzun uzun okumaktan keyif alacağınız bir yaşam öyküsü var ve buradan devamını inceleyebilirsiniz. Ari’yi Instagram ve Facebook üzerinden de takip edebilirsiniz.

Görsel: Ari Alpert