Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı

Hyundai ve Centilmenlik

Toyota bütün dünyada 8 milyondan fazla aracını geri çağırıyor. Otomotiv dünyasında araç geri çağırmalar talihsiz olaylardır, diğer yandan, üreticinin eskiden sattığı otomobilde bir kusur olduğunu kabul edip, bunu ücretsiz olarak düzeltmek istemesi de kimi zaman tüketiciye farklı bir güven verir. Ne yazık ki bu son olayda Toyota krizi ABD’de ilk günlerde iyi yönetemedi ve milyonlarca aracın geri çağrıldığı ülkede bazı tüketicilerin markaya güvenleri zedelendi. Türkiye’de de geri çağırma operasyonu başladı. Bu konuda aracınızın bilgilerini buraya girerek geri çağrılanlar arasında olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Toyota’nın tüm bu geri çağırma operasyonu ile ilgili İngilizce çok iyi bir kaynak da burası.

Agresif iletişim yapmakla gerçekten itici olmak arasındaki çizgi üzerinde bir strateji belirlemiş olan *Hyundai, Toyota’nın Türkiye’de de geri çağırma operasyonunu başlatmasının ardından şöyle bir reklam yapmış:

Bunu bir ilan olarak gören birisinden duydum. Bu görseli aldığım yer reklamın formatını yazmıyordu. Sonuçta aynı sektörde rakibin başına gelen tatsız bir olayın bu şekilde kara dönüştürülmeye çalışılması bana oldukça saldırgan geldi. Demek ki Hyundai yönetim kurulu başkanı Chung Mong-Koo rüşvet, zimmet suçlarından hüküm giydiğinde bir rakip de “biz yolsuzluk, ahlaksızlık yapmıyoruz” diyerek Hyundai’yi hedef gösterebilirdi bu anlayışa göre. Başka bir Hyundai yöneticisi aynı rüşvet ve yolsuzluk davası sırasında pişmanlık sözleriyle dolu bir mektup bırakıp intihar ettiğinde “biz sizi yarı yolda bırakmayız” diyebilirdi bir başka firma.

Amerika’da bir çocuk koltuğu üreticisi olan Evenflo da çakallık yapıp “Toyota’sı olup da tedirgin olanlara %10 indirim, kendilerini güvende hissetsinler” falan diyerek bir kampanya yapmış, acı olan, Evenflo’nun kendi tarihinin de geri çağırmalarla dolu olması ve şirketin internet sitesinde sırf geri çağırmalarla ilgili bir ayrı sayfa bulunuyor olması. Acı değil mi?

Bu arada otomotiv dünyasında türlü atışmaların ne kadar keyifli olabileceğinin örneklerini daha önce görmüştük. Mesela artık klasik olan BMW, Audi ve Subaru’nun ilanla atışması, ya da Audi ve BMW’nin California’da açıkhava panolarıyla birbirlerine sataşması. Son örnek çok taze, aşağıdaki filmin diline, tonuna bakarak rakiple uğraşmanın nasıl model üzerinden yapılabileceğine güzel bir örnek.

* Hyundai’nin daha önce haber olan işleri:
Araba veriyoruz kampanyası
ISO 9000 aldıklarını duyurdukları ilanlar