Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Plastik Şişeleri Filamente Dönüştüren 3B Baskı Makine

Plastik Şişeleri Filamente Dönüştüren 3B Baskı Makine

Reiten Cheng, 3B olarak basılabilen "Polyformer" isimli makineyle herkese kendi evinde plastik şişeleri filamente dönüştürme imkanı sunuyor.

Çevre ve insan sağlığı açısından büyük bir tehlike yaratsa da plastik üretiminin ve tüketiminin önüne hâlâ geçilebilmiş değil. Studio Birthplace “Humanity’s Impact” adlı filminde, dünyadaki anlık plastik üretimi istatistiklerine dayanarak gökten plastik yağdırmış ve durumun ciddiyetini en iyi şekilde görselleştirmişti.

Plastik ürünlerin ve ambalajların, özellikle de PET şişelerin geri dönüşüm tesislerinde toplu olarak geri dönüştürülmesi her zaman bir seçenek. Ancak bu kitlesel dönüşüm; enerji kullanımı, nakliye ve maliyetler nedeniyle çeşitli dezavantajlar yaratıyor. Üstelik de bireyler, geri dönüşüm için büyük tesislere bağlı olarak hareket edebiliyor. Atıkları ayrı ayrı biriktirmek, sokaktaki atık depolama alanlarına bırakmak gibi sorumluluklar üstleniyor. Peki ya şişeleri herkes evde kendi başınıza geri dönüştürebilseydi? Hatta daha da öteye geçip bu PET şişeleri başka şeyler yaratmak için malzeme olarak kullanabilseydi? Reiten Cheng, Polyformer isimli tasarımıyla bu teoriyi gerçeğe dönüştürmeyi hedefliyor. Bu açık kaynaklı makine, geri dönüşüm ve döngüsel ekonomi konusunda o kadar kararlı bir yaklaşımla tasarlanmış ki, kendisi de geri dönüştürdüğü malzemeyle 3B olarak basılmış.

Polyformer, kitlesel geri dönüşüme kıyasla çok daha çevreci

3D yazıcılar, üretim endüstrisini demokratikleştirerek yeterli kaynağa sahip olan herkesin hayallerindeki nesneleri yaratmasına imkan tanıyor. Bireysel üreticiler, baskı malzemesi olarak pek çok filament seçeneğine sahip. PLA ve ABS gibi termoplastikler ise en yaygın olarak kullanılan filamentler. Fabrika ürünü bu filamentler gezegendeki plastik atıklara yenilerinin eklenmesine sebep oluyor. Polyformer gibi bir makineyle evde filament üretmek duyarlı üreticiyi, fabrikasyon filamentlere bağımlı kalmaktan kurtarabilir.

Polyformer PET şişeleri önce dilimliyor ve ardından onları eriterek 1,75 mm çapında filamentlere dönüştürüyor. Bu geri dönüştürülmüş plastik ipler – muhtemelen Polyformer ile aynı yarı saydam görünüme sahip nesneler üretmek için – çoğu 3B yazıcıda kullanılabiliyor.

Bu 3B basılmış geri dönüşüm makinesinin en iyi yanlarından biri, tasarımcısının onu herkesin yazdırabilmesi için gereken tüm bilgileri sunmuş olması. Polyformer, modüler bir cihaz. Dolayısıyla 3B basılmış parçalarına ek olarak, piyasadaki normal 3B yazıcılarda kullanılan bileşenleri de kullanmaya imkan tanıyor. Kullanıcı bu yolla isterse parçaları değiştirebiliyor ve tasarımı kendi ihtiyaç ve zevklerine göre özelleştirebiliyor.

Reiten Cheng’in çalışmalarını Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Reiten Cheng