CES 2019, artık görmeye aşina olduğumuz teknolojilerin yanı sıra, bilim kurgu filmlerinde gördüklerimize benzer projelere de ev sahipliği yapıyor. Uber ve Bell Helicopter’ın uçan taksisi havalanmaya hazırlanırken, Hyundai de yeni projesinde otomobilleri yürüyen bir forma kavuşturmayı hedefliyor. Bu açıdan da Elevate, hayatın birçok alanına olumlu katkı sağlayabilecek bir potansiyele sahip.
Zorlu arazi koşullarında mücadele etme, arama-kurtarma ve insani yardım görevleri için tasarlanan Elevate, geleneksel otomobillerden daha hızlı bir şekilde zorlu ve engebeli noktalara ulaşmak için geliştirilmiş. Ayrıca Hyundai, engelli insanlar için rampa olmayan alanlarda da uygulanabilir bir çözüm olabileceğinden, konseptin daha geniş bir amaca hizmet edebileceğine inanıyor.
Elevate’in robotik kolları, memeli ve sürüngen hayvanların kollarındaki eklem yapısı referans alınarak tasarlanmış. Böylece her bir kol birbirinden bağımsız olarak rahat bir şekilde hareket edebilecek.
Robotik kolları kapalı durumdayken sıradan bir otomobil
Şu an için üç boyutlu tasarımı ve 1/8 oranında çalışan prototiple tanıtılan Elevate, endüstriyel tasarım danışmanlık şirketi Sundberg-Ferar ile Hyundai ortaklığında hayata geçecek. Ayrıca aracın, tasarımının yanı sıra çok yönlü hareket kabiliyeti ile ön plana çıkarılması planlanıyor. CES 2019’da konsept proje olarak tanıtılan ve önümüzdeki yıllarda tamamlanması hedeflenen aracın, başlangıçta daha spesifik bir kullanım alanına sunulacağı ifade ediliyor.
Elevate kolları birbirinden bağımsız hareket etmiyorken, kapalı durumda da normal bir otomobil gibi kullanabilmek mümkün. Hem geleneksel bir otomobil hem de engebeli zeminlerde rahatça hareket eden araç gibi farklı işlevleri olan aracın, bu özelliği sayesinde zamanla kendisine farklı kullanım alanları bulacağı da öngörülebilir.
But right now, they're working at 1/8th scale. pic.twitter.com/Q4tKAsefB8
— antuan goodwin (@antgoo) January 7, 2019
Elevate’in 1,5 metre yükseklikteki düz bir duvara tırmanabileceği de paylaşılan bilgiler arasında yer alıyor. Yaklaşık üç yıldır üzerinde çalışılan proje hakkında da bazı kaygılar var. UCL’nin Elektrokimyasal İnovasyon Laboratuvarı’ndaki Yakıt Hücresi Mühendisliği Başkanı Michael Whiteley, Hyundai’nin sınırları zorlamasının oldukça iyi bir gelişme olduğunu ancak bu konseptin yakın zamanda gerçekleşme ihtimalinin düşük olduğunu belirtiyor. Ayrıca karmaşık bir mekanik yapıya sahip olacak olan aracın, robotik kolları nedeniyle denge problemi yaşayabileceği de paylaşılan bilgiler arasında yer alıyor.
Görsel: Hyundai