Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çevresiyle Etkileşime Giren Hareketli Origami Yerleştirmeler

Çevresiyle Etkileşime Giren Hareketli Origami Yerleştirmeler

Studio Samira Boon'un HORTUS BIONICA serisindeki ilk ürünler Sonic Blossom ve Proxi Flower, mekandaki insanlarla sinerji içinde hareket eden tasarımlardan oluşuyor.

Studio Samira Boon, HORTUS BIONICA serisinde, yaşayan bir ekosistem gibi bulunduğu yerin sakinleriyle etkileşimli olarak hareket eden bir dizi yerleştirme sunuyor. Ortamdaki insanlar ve çevre koşulları arasındaki sinerji, HORTUS BIONICA’nın başlangıç ​​noktası. Yerleştirmeler bir bakıma çevresel uyaranlara tepki veren robotik tekstil yaratıklarından oluşan birer bahçe. Serinin ilk iki parçası Sonic Blossom ve Proxi Flower özellikle kütüphaneler, iş yerleri, restoranlar gibi büyük iç mekanlar için tasarlanmış.

Sonic Blossom ortamdaki ses yoğunluyla etkileşime girerek çiçek gibi açılıp kapanıyor. Bu yerleştirme akustik deneyimi ve dolayısıyla ortamdaki insanlarını refahını ve üretkenliğini geliştiriyor. Sensörleri sayesindeki ortamdaki insan konumlarını algılayan Proxi Flower ise mekanda geçici bölmeler yaratmak üzere açılıp kapanıyor ve böylece mekandaki insanlar için mahremiyet alanları yaratıyor.

Biyonik bitki bahçesi: HORTUS BIONICA

Mimari tekstil stüdyosu Studio Samira Boon, HORTUS BIONICA için Sensor Lab ve Creative industries fund NL ile iş birliği yapmış. Tasarımcı ekip, geleceğin sürdürülebilir ve sağlıklı yaşam biçiminin doğal sistemler gibi etkileşimli ve adapte olabilir olması gerektiğine inanıyor. Bunu başarmak için de son yıllarda origami tasarımlar üretiyorlar. Teknolojik donanıma sahip bu tasarımlar, uyarlanabilir alanlar yaratan hafif ve dinamik 3B tekstil yerleştirmeleri. Ekibe göre HORTUS BIONICA, doğayı ve teknolojiyi birleştirmenin yeni bir yolu.

Ekip, HORTUS BIONICA ile biyofilik tasarım ilkelerine (insan benliği ve diğer yaşayan sistemler arasında içgüdüsel bir bağ olduğuna inanan tasarım ilkeleri) dayanan daha sağlıklı mimari biçimleri geliştirmek için izleyicinin doğayla ilişkisini araştırıyor. Büyüyen koleksiyon bir tür biyonik bitkiler bahçesi. Bunlar kamusal alanlarda bir dizi akıllı işlevi yerine getirebilen ve enerji, ışık, ses, hareket gibi akışları optimize edebilen yeni mimari eleman türleri. Ekibin biyofilik yaklaşımı, doğal olmayan iç mekan ortamlarına doğal unsurlar eklemenin ötesine geçiyor. HORTUS BIONICA mimari malzemeler, teknoloji ve verilerde bulunan doğa benzeri özellikleri tanıyor ve güçlendiriyor.

Studio Samira Boon’a göre mimarlık uyarlanabilir bir bahçe olan HORTUS BIONICA’nın ta kendisi. Biyonik bahçe, kullanıcının refahını aktif olarak destekleyen güçlü bir duygusal ve duyusal boyutu temsil ediyor. Proje çevre koşullarına, kullanıcıların değişen ihtiyaçlarına ve isteklerine göre şekillerini otomatik olarak değiştiren yapay doğa organizmalarından oluşuyor. HORTUS BIONICA’nın her bir parçası hem davranışsal hem de görsel olarak kendine özgü işlevsel bir uygulamaya ve karaktere sahip.

Studio Samira Boon’un HORTUS BIONICA bahçesi giderek büyüyen bir koleksiyon. İlk iki parçası Sonic Blossom ve Proxi Flower, Mart ayında MaterialDistrict Rotterdam’da tanıtılacakmış ancak etkinlik COVID-19 nedeniyle ertelenmiş. Koleksiyondaki yeni parçaların ışığa ve sıcaklığa cevap vermesi ve % 100 geri dönüştürülmüş tekstil atıklarından yapılması planlanıyor.

Sonic Blossom:

Proxi Flower:

Görsel: Studio Samira Boon