Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Herkes Müzik Yapabilsin Diye Hyperscore

Herkes Müzik Yapabilsin Diye Hyperscore

MIT Media Lab tarafından geliştirilen Hyperscore, yapay zeka destekli sezgisel grafik arayüzüyle herkesin müzik yapabilmesine olanak tanıyor.

Günümüzde herkesin müzik yapabilmesi birbirinden ilginç sistemler ve enstrümanlar tasarlanıyor. İnsan bedenini ve sıradan objeleri müzik aletine dönüştüren Playtronica, herkesin dokunarak çalabileceği Skoog, renklerle müzik yapmayı sağlayan Specdrums bu anlamda önemli örneklerdi. MIT Media Lab’ın geliştirdiği Hyperscore da müzik eğitiminde ve yapımında büyük değişim yaratma iddiası taşıyan bir yazılım olarak bu alana dahil oluyor.

Yıllar süren eğitimlere gerek olmadan Hyperscore ile beste yapmak

Hyperscore, LA Times tarafından Amerika’nın en iyi bestecilerinden biri olarak nitelendirilen Tod Machover liderliğinde tasarlanmış. Yazılım, çocukların ve yetişkinlerin yıllar süren eğitimlere gerek kalmadan karmaşık ve orijinal müzik parçaları bestelemelerini sağlayan basit ve eğlenceli bir deneyim sunuyor.

Aşağıdaki videoda nasıl çalıştığını görebilirsiniz:

Binlerce çocuk, Machover’ın Toy Symphony ve City Symphony projelerinde Hyperscore’u kullanarak test etmiş. Ayrıca bu yazılımla; ünlü orkestralar, rock ve caz grupları ve çok sayıda başka sanatçı tarafından icra edilen besteler yaratılmış. Hyperscore daha önce yalnızca Windows üzerinde çalışan sınırlı bir yazılım olarak mevcuttu. Ama artık gelişmiş ve lisanslı bir yazılım olarak daha geniş kitlelerin kullanımına hazır. İnternet bağlantısı olan herhangi bir masaüstü veya dizüstü bilgisayarda, bir web uygulaması olarak kullanılabiliyor. MIT Media Lab projerini şöyle açıklıyor: “Misyonumuz, Hyperscore’un web tabanlı sürümüyle çocukları ve yetişkinleri müzik besteleyerek kendi seslerini bulmaları için desteklemek.”.

MIT Media Lab şu anda ABD, Kanada ve Almanya’daki iki düzine sınıfta Hyperscore’un beta testini yürütüyor. Ayrıca proje için Kickstarter’da destek topluyorlar.

Görsel: Kickstarter