Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Her Çocuğa Bir Dizüstü: John Lennon

Her Çocuğa Bir Dizüstü: John Lennon

OLPC (One Laptop Per Child?) kampanyası, gelişmekte olan ülkelerdeki çocukların bilgiye ulaşımını kolaylaştırmak ve dünya üzerindeki ‘gelişmiş ülkeler’ – ‘gelişmekte olan ülkeler’ arasındaki bilgi uçurumunu kapatabilmek adına ufak da olsa bir adım atmak isteyen bir kampanya.

Kampanyanın reklam kampanyasında John Lennon’un Imagine şarkısı ve kendisi kullanılmış. Ölmüş gitmiş bir adamcağızın kendi sesinden ağzına yepyeni lafların mote edilebildiği bir zamandayız.

A Message from John (OLPC)

OLPC kampanyası hakkında daha fazla bilgiyi ve kampanyaya nasıl katılabileceğinizi http://www.laptop.org sitesinden ögrenebilirsiniz. Projenin donanım ayağındaki ilk ürünü XO PC’yi de Türkiye’de ilk defa Burak Bayburtlu‘nun incelemekte olduğunu not düşelim.

Volkswagen Golf da sıkıcı Golf modelinin bir önceki lansmanında mefta şöhretleri kullanmıştı.

Bu sefer en azından ticari yönünden ziyade sosyal yönü güçlü olan bir kampanya ile karşı karşıyayız.

Fakat ben OLPC kampanyasını Whopper Virgins kampanyası ile de paralel bir bakış açısıyla değerlendiriyorum. Elle şarj olabilen bilgisayarlar gelir dağılımı eşitsizliğini değiştirmekte sadece bir başlangıç olabilir. Bir de bu kampanyalar biz tuzu kurulara “yardım ettim rahatladım” şeklinde vicdani özgürlük de tanıdığı ve sorunların kökenlerine ulaşmak için gerekli motivasyonu azalttıkları için ayrıca tehlikeliler.

Bu görüşleri de aklınızın bir tarafına not ederek kampanyaya katılabilir ve yılbaşını tanımadığınız çocukları da mutlu ederek geçirebilirsiniz.