Hologram dendiğinde pek çoğumuzun aklına düşük çözünürlükte birkaç saniye görünen Prenses Leia silüeti gelir. Bilimkurgu yapımları teknolojinin gelişmesinde en önemli sıçrama tahtası niteliğindedir. Çünkü filmler için üretilen prototipler, fikirler veya yaşam koşulları gelecek yılların gerçekliğini oluşturmaktadır. Hala Geleceğe Dönüş filmindeki gibi uçan kaykaylar kullanamasak da hologram teknolojileri “Help me, Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope.” demekten çok daha fazlasını yapabiliyor.
Musion, elinde bulundurduğu patentler ile hologram teknolojisini tüm dünya için uygulanabilir hale getiriyor. Londra, Sidney, Los Angeles ve Hong Kong’dan sonra 2013 yılında Türkiye’de de ofis açan şirketin ilk çalışmaları Ace of M.I.C.E. ödül töreni ve Mercan Dede’nin hologram performansıydı. Bu ay başında Musion, İngiltere Konsolosluğu ile birlikte verdiği basın daveti ile hologram teknolojisi ve GREAT kampanyası hakkında bizlere detaylı bilgi verdi. GREAT kampanyasında yapılan sunumlar da Musion ve hologramlar ile destekleniyor.
Hologram teknoljilerini küresel olarak incelediğimizde ise karşımıza pek çok tanıdık örnek çıkıyor. Tupac, Madonna, Gorillaz, Mariah Carey, Michael Jackson gibi ünlülerin canlandırılması dünya basınında büyük ilgi uyandırmıştı. 2012’deki Coachella festivalinde Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem gibi isimlerle birlikte Tupac Shakur’un da sahne alması dünyanın dört bir yanında büyük bir şaşkınlıkla karşılanmıştı.
Musion sağladığı bu teknolojiyi kullanmak isteyen herkese kapılarını açıyor. Proje ve fikir olarak da hologram teknolojinin uygulanmasına imkan sağlayan şirket doğrudan girişimleri olmasa da patent kullanımı konusunda destek veriyor. Örneğin 2007 yılında Japonya’da yaratılan Hatsune Miku tamamen dijital bir karakter. Synthesizer ile kullanılan dijital seslerle bir albüm kaydı alıp ünlü olan Miku, hologram teknolojisini kullanarak Japonya ve çevresinde pek çok konser verdi.
Musion Türkiye olarak ilerleyen dönemlerde eğitim ve kültür alanında çalışmalarda bulunmak istiyor. Yapılacak hologramlar ile bir dersin veya seminerin aynı anda birden çok alanda gerçekleştirilmesi mümkün oluyor. Ve kültür mirasına katkı olarak dijital sanatçıların Contemporary Istanbul kapsamında destekleniyor. Her sektörden teşebbüse katkı sağlamak isteyen şirketin geleceğe yönelik öngörüleri arasında eğitim, kültür ve sağlık alanında çalışmalar bulunuyor. Bilginin ve verinin ulaşılabilir olması günümüz vizyonlarını farklı bir boyuta sokarak artık eğitmene ulaşmada yaşanan zorlukların bu şekilde aşılabileceğine inanılıyor.
Görsel; Youtube