Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
HAYTAP Vahşete Karşı Nasıl Adım Atabileceğimizi Gösteriyor

HAYTAP Vahşete Karşı Nasıl Adım Atabileceğimizi Gösteriyor

HAYTAP, 3 Ekim'de yayınladığı afişleriyle ve mesajlarıyla 5199 sayılı hayvanları koruma yasasına dikkat çekiyor ve nasıl harekete geçebileceğimizi anlatıyor.

Markalar 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nü sosyal sorumluluk projeleriyle kutluyor. Örneğin Vestel bu yıl geri dönüşüme ayrılan ürünlerden engelli hayvanlara yürüteç ve fuar stantlarından arta kalan malzemelerden ise kulübe yaptı. Öte yandan yılın 365 günü hayvanlar için canını dişine takan sivil toplum kuruluşları da bu tür özel günlerde sesini yükseltiyor. Bu yıl Hayvan Hakları Federasyonu HAYTAP da Türkiye’de hayvan hakları konusunda almamız gereken uzun bir yol olduğunu hatırlatan, adeta tokat gibi afişleriyle topluma seslendi.

5199 sayılı yasaya dikkat

HAYTAP internet sitesindeki “4 Ekim Hayvanları Koruma Günü kutlu olmasın!” başlıklı mesajında herkesi büyük resme bakmaya davet etti. Mesajda; yaban hayvanlarının avlanmasından, hayvan güreşlerine, sokağa atılan evcil hayvanlara ve yetkililerce telef edilen hayvanlara, faytonlar nedeniyle atların yaşadığı işkence ve ölümlere, gösteri parklarında tutsak edilen yunuslara, yaban hayvan koleksiyonculuğuna ve vahşet içeren hayvan kesimlerine dikkat çekti. Dolayısıyla ülkemizde kutlama yapılacak bir durum olmadığının altını çizdi. Göstermelik 1 gün hayvanları hatırlamak yerine yıl boyu herkesi merhamete ve göreve davet ettiğini bildirdi. HAYTAP, çözüm için öncelikle 5199 sayılı yasanın 4 taksitle ödenebilen kabahatler kanunundan çıkıp ceza kanununa girmesi gerektiğini savunuyor.

“Hayvanları öldürmekle insan öldürmek arasında sadece bir adım var”

HAYTAP, 5199 sayılı hayvanları koruma yasasına dikkat çekerek, bu yasa Kabahatler Kanunu kapsamında olduğundan, hayvanlara yapılan her türlü işkencenin sembolik para cezalarıyla geçiştirildiğini hatırlatıyor. Bunu yaparken de toplumun bir başka kanayan yarası olan çocuk tacizi ve cinayeti olaylarıyla tüm bunların bağlantısını ortaya koyuyor. Sosyal medyada 3 Ekim’de yayınladığı çarpıcı afişle birlikte şu metne yer vermiş HAYTAP: “Tecavüzcüler, katiller, işkenceciler çocuklarımızla aynı sokaklarda geziyorlar. Hayvanlara karşı işlenen suçların mahkemelerde yargılama yolunun açılmasını talep ediyoruz.” Bu metnin devamında da herkesi, çözüm için bir adım atmaya davet ediyor, metni kopyalayarak Cimer.gov.tr ‘de şikayet oluşturma çağrısı yapıyor.

View this post on Instagram

#5199 sayılı Hayvanları Koru-MA Yasası, Kabahatler Kanunu kapsamında olduğundan, hayvanlara yapılan her türlü işkence, sembolik para cezalarıyla geçiştiriliyor. Tecavüzcüler, katiller, işkenceciler çocuklarımızla aynı sokaklarda geziyorlar.❗ Hayvanlara karşı işlenen suçların mahkemelerde yargılama yolunun açılmasını talep ediyoruz. Sızlanmak, yorum yapmak, beddua etmek yerine destek verebilirsiniz. Hemen şimdi ? Cimer.gov.tr ? 'ye girin ve yukarıdaki metni kullanarak şikayetinizi oluşturun. Ancak bu şekilde hükümete adım attırmayı başarabiliriz. #BugünOnaYarınSana #5199sayılıkanuntasarısı #hayvanasiddetsuctur #hayvanhaklari #HaytapSizinle #haytap #siddetehayir #tecavüz #kopek #kedi #animalrights #standforanimals #animalwelfare #4Ekim #DunyaHayvanHaklariGunu

A post shared by Hayvan Hakları Federasyonu (@haytap) on

Her gün ülke gündemine düşen taciz, tecavüz ve cinayet haberlerinden yakınıyoruz. Çocukların güvenliği için endişelerimiz dorukta. Durum buyken HAYTAP, çözüme giden yollardan birini işaret ediyor bizlere ve ekliyor: “Hayvanlarına huzur vermeyen toplum huzur bulamaz.”.

View this post on Instagram

Hayvan haklarını korumak isteyen kişiler 1822 yılında İngiltere de bir araya gelerek ilk hayvan koruma birliğini kurarlar. Aynı amaçla Hollanda'da Hayvan Koruma Federasyonu kurularak 4 Ekimi Hayvanları koruma günü ilan etmişlerdir ancak ne Avrupalı ne de Asyalı olamayan ülkemizde o günlerden bu günlere baktığımızda kutlama yapılacak bir durum olmadığı görülmektedir. Ayıların vurulmasından ihaleye çıkan devlet kurumlarından tutun sokağımızda öldürülen hayvanların ''görüntüsü yok'' diyen tüm devlet kurumları, ''belediye zehirlemezse ben öldürürüm'' diyen katiller,her gün merdiven altı üreticilerden can satın alan ve tüm bunlara sessiz kalan tüm insanlar yasımızın nedenidir Hayvanların acı çekmelerine, ölümlerine sebep olan tüm kişi ve kurumlar bilmelidir ki: 5199 sayılı yasa 4 taksitle ödenebilen kabahatler kanunundan çıkıp ceza kanununa girinceye kadar benzin istasyonlarında bile bulunan yaban hayvan koleksiyonculuğu bitinceye kadar, Sınırlarımızda tutsak yunuslar özgürlüğüne kavuşuncaya kadar  Hayvanlı sirkler, Hayvan dövüşleri yasalarla  yasaklanıncaya , can dostlarımızın hakları etkin yasalarla korununcaya  kadar mücadelemiz devam edecektir. 365 gün boyunca hayvanların işkencelerine el birliğiyle son vermeye çalışan bizler bunca eziyeti göstermelik bir güne sığdırmaya çalışan tüm kişi ve kurumlara '' HAYIR'' diyerek kalbinde vicdan taşıyan herkesi 365 gün boyunca en azından var olan yasalara uymaya ve '' MERHAMETE'' davet ediyoruz. Hayvanları KoruMA yasasının hala değiştirilemediği , bu yıl da diyoruz ki hayvanlarına huzur vermeyen toplum huzur bulmayacağını artık anlamamız gerekiyor. HAYTAP

A post shared by Hayvan Hakları Federasyonu (@haytap) on

Görsel: HAYTAP