Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Günümüz Teknolojilerini Analog Dünyayla Birleştirmek

Günümüz Teknolojilerini Analog Dünyayla Birleştirmek

Palpable isimli arayüz, sıradan nesnelerle yaratılan modüller üzerinden herhangi bir yazılımla iletişim kurabiliyor.

Analog cihazlardan dokunmatik ekranlılara geçiş yapmak yaşamlarımızda büyük bir dönüşüme neden oldu. Ancak bu geçiş ne derece tatmin edici oldu, orası tartışmalı. Bir kısmımız büyük bir hevesle akıllı TV’de Netflix izlerken bazılarımız vinil plakların, eski tarz stereo sistemlerin ve retro oyun konsollarının peşine düştü. Teknolojiyi çok seven ve takip eden ben de kendimi zaman zaman bu 2. gruptaymışım gibi hissediyorum. Son teknolojinin, bazı durumlarda analog sistemlerin yaşattığı deneyimin üzerine çıkabildiğinden şüpheliyim.

Maxime le Grelle, Vladyslav Hreben, Max Shpak, ve Roman Kravchenko’dan oluşan bir tasarım ekibi, bu analog deneyimleri bugüne nasıl taşıyabilecekleri üzerine düşünmüş ve böylece Palpable adlı bir arayüz sistemi yaratmışlar. Herhangi bir yazılımla iletişim kurabilen bu modüler arayüz, modern teknolojiyi analog cihazlardaki somut deneyimle birleştiriyor.

Palpable kullanıcısı istediği gibi bir kontrol paneli yaratabiliyor

Bir tür API gibi çalışan Palpable’ı oluşturan her modül kendi işlevini taşıyor ve her modülün girişleri bir manyetik tabana atanabiliyor. Kullanıcı kontrol etmek istediği yazılıma bağlı olarak, bu yazılımın ihtiyaçlarını karşılayacak farklı modüller oluşturabiliyor. Örneğin, kayan bir modül karakteristik olarak uzun olmak durumunda. Kullanıcı ışık kısma/açma gibi işlevler için bu tür bir modülle kontrol sağlayabilir. Palpable ile ihtiyaç duyduğu bu modülü yaratabiliyor. Yine bir ses sistemini kontrol etmek için kullanıcı dönen bir modüle ihtiyaç duyabilir. Palpable, kullanıcının bu tür bir modül yaratmasına ve kullanmasına da imkan tanıyor. Haberdeki görsellerde, taş gibi doğal bir nesneyle yaratılan modülleri görüyorsunuz.

Hangi cihazın ne şekilde kontrol edilmesi gerekiyorsa, Palpable bir kaydırma, döndürme, itme ve açma modülüyle birlikte buna imkan tanıyor. Modüllerin çalışma biçiminin kaydedilmesi için, kullanıcıların her modülü manyetik taban ızgarasına bağlaması gerekiyor. Bu manyetik taban, Palpable kullanıcıları için her modüle erişebilecekleri ve ilgili cihazı kontrol edebilecekleri ana kontrol paneli niteliğinde. Kontrol panellerini büyütmek isteyen kullanıcılar, modüler tasarımlı tabanları birbirine takarak bunu yapabiliyor.

Görsel: Behance