Afrika’nın arazilerindeki koruyucular kaçak avlanmayı engellemek için devriye geziyor. Ancak bu devriye sırasında kullandıkları arazi araçları benzinle çalışıyor ve binlerce litre tüketim yapıyor. Bununla birlikte motordan gelen ses kilometrelerce öteden duyulabiliyor ve avcıların koruyucular gelmeden bölgeden uzaklaşması için bir uyarı oluyor. İsveç merkezli elektrikli motosiklet şirketi CAKE, Southern African Wildlife College ve Goal Zero ile ortaklık gerçekleştirerek kaçak avlanmayı önleme birimlerinin işlerini kolaylaştıracak ve çevreye daha az zarar verecek özel bir motosiklet sunuyor.
Afrika’daki arazi şartlarına uygun elektrikli motosiklet
Afrika’daki vahşi yaşamı korumaya yardımcı olmak isteyen CAKE, güneş enerjisiyle şarj edilebilen bir motosiklet tasarladı. Elektrikli arazi motosikletlerinde uzmanlaşan şirket, koruyucular için mevcut bir model üzerinden optimize edilmiş ve özel olarak yeniden tasarlanmış motosikleti piyasaya sürüyor. Kalk AP adı verilen bu araç; lastikleri, süspansiyonları, gövdesi ve çamurluklarıyla tamamen zorlu araziler için özel olarak tasarlanıyor. Bununla birlikte mekanik parçalar ve elektronik aksamlar arazideki tozdan etkilenmemesi için kapalı gövdede muhafaza ediliyor. Buradaki tüm plastik ürünler için biyolojik olarak parçalanabilen polimer bir malzeme kullanılıyor. CAKE bu sayede sürdürülebilirlik misyonunu her yönüyle desteklemiş oluyor.
Motosikletin yapısal özellikleri kadar yazılımı da Afrika’daki yüksek sıcaklığa uygun olacak şekilde değiştiriliyor. Bu arazi koşullarında torkun hızdan daha önemli olacağını düşünen CAKE çalışanları, optimum performans için gerekli yazılımsal ayarlamayı bu durumu göz önünde bulundurarak gerçekleştiriyor.
Portatif güneş panelleriyle şarj imkanı
Yaklaşık 80 kilogram ağırlığındaki elektrikli motosiklet, 2.6kWh pili sayesinde tek seferde üç saate kadar sürüş imkanı tanıyor. 90 km/s hıza çıkabiliyor ve üç farklı sürüş modu bulunuyor. Pil, motosikletten çıkarılıp ayrı olarak da şarj edilebiliyor. Kalk AP, Goal Zero tarafından bölgeye kurulacak güneş enerjisi sistemleriyle arazide şarj edilebilecek. Yaklaşık 20 kilogram ağırlığındaki güneş paneli ve şarj kiti mobil olarak kullanılabilecek ve uygun yere taşınabilecek. Bu sayede bölgedeki her motosikletin yanında bir şarj istasyonu konabilecek.
CAKE, Kalk AP girişimini bir hayır kampanyası olarak düzenliyor ve satın alınan motosikletleri doğrudan koruyuculara bağışlıyor. Her satın alma işleminde bir motosiklet ve mobil güneş enerjisi istasyonu Afrika’ya gönderilirken bir motosiklet de satın alan kişiye gönderiliyor. Bununla birlikte satışın kârından elde edilen gelirin bir kısmı da Southern African Wildlife College’a bağışlanıyor. Her biri özel numaraya sahip motosikletlerden sınırlı sayıda üretildi ve sadece 50 adet satılacak.
Görsel: CAKE