Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mimar Naohiko Shimoda’nın Kamidana Serisi

Mimar Naohiko Shimoda’nın Kamidana Serisi

Naohiko Shimoda, kamidana geleneğini bir adım öteye taşıyor ve gerçek mimari öğelere sahip detaylı kaminadalar üretiyor.

Minyatür boyutlu mimari ve iç mimari örneklerine son yıllarda sıkça rastlamaktayız. Minyatür kıyamet sonrası sahnelerden minyatür sahil evlerine hatta Rexx Sineması’nın minyatür modeline kadar pek çok farklı çalışmaya yer verdik yakın zamanda. Kamidana adlı minyatür mabetler de günümüze kadar varlığını sürdürebilmiş bir Uzak Doğu geleneği olarak bugünün tasarımcılarına ilham vermekte. Mimar Naohiko Shimoda mimari becerilerini kamidana yapmakta kullanarak bu geleneği sürdürenlerden.

Mimari modeller gibi detaylı kamidanalar

Şintoizm’de bir kamiyi (hayat için önemli olan, rüzgâr, yağmur, ağaç, dağ, ırmak ve bereket gibi kavramların şeklini alan kutsal ruhlar/tanrılar) barındırmak için yapılan minyatür ev sunaklarına kamidana adı veriliyor. Kamidanalar en yaygın olarak kami ibadetlerinin yapıldığı Japonya’da bulunuyorlar. “Tanrı rafı” olarak da tabir edilen bu minyatür yapılar, Şinto tapınaklarının atmosferini evin ya da iş yerinin bir köşesine taşıyor. Genelde bir binanın temsili olarak tek bir cephesinden bir parçayı tasvir ediyorlar. Böylece bakan kişi bu kamidanın gösterdiğinin ötesinde ortada temsil edilmemiş daha büyük bir oluşumun varlığını hayal edebiliyor.

Mimar Naohiko Shimoda, genelde birer duvar heykelciği gibi görünen kaminadaları bir adım öteye taşımış ve gerçek mimari modeller gibi detaylı bir tasarım yapmış. Karmaşık bir temel ve çıtalı bir çatı ile tasarladığı bu ahşap yapılar , kapalı mekanın içinde bir köşeye yerleştirilmiş ve geleneği bozmadan duvara yüksek bir şekilde monte edilmiş.

Shimoda şimdiye kadar bir iç bükey bir de dış bükey olmak üzere 2 farklı yapı tasarlamış. Daha eski olanı dış bükey köşe için.

Tasarımcı’nın çalışmalarına internet sitesi üzerinden göz atabilir, Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Instagram