Uyanıyoruz. Kalkıyoruz. Daha ayılamadan hazırlanıp sokağa trafiğe karışıyoruz. Hep gitmemiz gereken bir yerler var. Yetişmemiz gereken araçlar. Geçmemiz gereken insanlar, dakikalar. Hayat bir koşuşturmaca içerisinde geçiyor. Anlamıyoruz, bir de bakmışız günler geçmiş. Danimarka’da bulunan The Animation Workshop’taki öğrencileri bitirme projesi olan animasyonları BACCHUS da monoton ve çabuk geçen bir hayatı anlatıyor.
BACCHUS, genç bir kadının günlük rutin hayatından kaçısını bizlere renkli ve fantastik bir masalmışçasına gösteriyor. BACCHUS’u izlerken hipnotik görsel dili insanı içine çekiveriyor. Genç bir kadın olan Alex’in yetişkin hayatından yorulduğunu görüyoruz. Günlük rutinler, modern dünyanın normları ve beklentileri ile Alex kendini sınırlandırılmış hissediyor ve sosyal medyanın insan etkileşiminin yerini almasından da hoşnut değil. Alex’in günlük rutinlerini gördüğümüz hayatını izlerken daha koyu tonlarda renkler hakim çizgilere. Böylece hayatın tekdüzeliği iyice vurgulanıyor. Ve sonra bir anda aynı tonların arasında barda oturan karakterimizin omzuna pembe bir tüy düşüveriyor. Genç kadın durur mu, başlıyor onu takibe ve o takip sonucunda bulduğu kişi onu gerçekliğinin tam tersi olan renkli bir dünyaya çekiyor.
Eğlence Hayatın Neresinde?
Hikayenin buradan sonrası biraz acayipleşiyor. Çünkü hikayeye adını veren karakter tüm heybetiyle sahneyi dolduruyor, yani Bacchus geliyor. Yunan mitolojisinde Dionysus adıyla bilinen Bacchus şarap, eğlence, tiyatro ve doğayı temsil eder. Animasyonda da neşeli tanrı Bacchus göründükten sonra renkler bir anda canlanıyor, haraketli hipnotik koreografiler başlıyor.
The Animation Workshop keyifli animasyonlar çıkartan bir kurum. Daha önce de paylaştığımız Cream animasyonu rahatsız ediciliğiyle izleyiciyi ekrana bağlıyordu. BACCHUS ise izlerken keyifli bir kayboluş yaşatıyor. Bazı yerleri Alice in Wonderland ve Fantasia’nın birleşimi gibi hissettiriyor. Ayrıca üniversiteden mezun olan kişilerin sonraki hayatı böyle görmeleri de durumun vahimliğini gösteriyor. Bu işlerde çalışıyorken gerçekten hayatımızın genelinde eğleniyor muyuz? Gerçekten kendimize değil yaşadığımız şehirlere ve etiketlere mi çalışıyoruz? Tabii, mezun olacak genç kişilerin bu hayatı abartması da olasılık dahilinde.
Görsel: BACCHUS, Vimeo