Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Oraya Değil, Oradan Kaçmak İsteyeceğiniz Bir Otel

Oraya Değil, Oradan Kaçmak İsteyeceğiniz Bir Otel

Academy Museum of Motion Pictures, Oscar töreni sırasında yayına girdiği ilk reklam filminde The Shining filminin meşhur oteli Overlook Hotel'i aileler için bir kaçamak noktası olarak tanıttı.

Film dünyasından 12 milyon fotoğraf, 190 bin film ve video kaydı, 80 bin senaryo, 20 bin yapım ve kostüm tasarım malzemesi, efsane yönetmen ve oyunculardan hatıralar, Oscar ödüllerine dair pek çok öğe… Bahsettiğimiz 2019 yılında Los Angeles’ta açılması planlanan Academy Museum of Motion Pictures‘ın koleksiyonuna ait detaylar. Etkileyici değil mi? Filmseverler için adeta  bir mabet! Malzeme sinema olunca, eh Oscar töreni de gündemdeyken, böyle bir müzenin Hollywood’un bu en önemli reklam kuşağını kaçırması da düşünülemezdi tabii. Nitekim, tören sırasında girdiği ilk tanıtım filmiyle tam da sinefillerin bayılacağı türden bir işe imza attı.

Wieden + Kennedy Portland tarafından hazırlanan reklamın esprisini anlamak için film dünyasında biraz geriye gitmek gerekiyor. Zira reklam Stephen King’in aynı adlı kitabından Kubrick’in 1980 yılında nefis bir kült korku filmine çevirdiği The Shining filmine gönderme yapıyor. Gönderme değil, reklam o filmin başrolündeki Overlook Hotel’in tanıtımı havasında.

Şimdi bir mekana neden “başrol” dedim, filmi seyretmiş olanlar bilir ama seyretmemiş olanlar için o otel filmde, Jack Nicholson kadar önemli bir roldedir. Uzun koridorları, karlar altındaki görüntüsü, ıssızlığı, labirentimsi yapısı, gergin atmosferi ve kötü sürprizler fırlayan odaları ile otel, The Shining’i düşündüğümüzde ilk akla gelen şeydir.  Hatta otelin iç mekanına dair pek çok video ve belgesel  üretilmiştir.

Her Köşede Bir “Sürpriz”

Reklamdaki Overlook Hotel, filmdekinin ta kendisi. Kubrick’in filminden orijinal görüntülerle kullanılmış. Ancak, müzenin reklamındaki Overlook Hotel korkutucu, şeytani ve aslında kimsenin ayak basmak istemediği bir mekan gibi tanıtılmıyor tabii. Onun yerine “aileler için sakin bir kaçış noktası” olarak sunulur, tadilatı tamamlanmıştır, lüks ve konfor sunar ve ziyaretçileri her köşede bir sürpriz (!) bekliyordur.

3o saniyelik reklamda filmden öğelere yapılan göndermelerle espri pekiştiriliyor. The Shining’in ünlü simgelerinden olan, Jack Nicholson’ın baltayla kırdığı kapının tamir edilişi gösteriliyor veya meşhur “Redrum” yazısı siliniyor. Ya da kanlar basan odanın yerlerinin temizlenişi otel hizmetlilerin ilgisiyle açıklanıyor. Filmin sonunda da “Gelin bizimle sonsuza kadar kalın.” diye ürpertici bir mesaj eşliğinde telefon numarası da veriliyor: (833) 888-0237. Filmdeki oda numarası 237’ye gönderme yapan bu numara, gerçek bir telefon hattı. İnsanlar aradığında kimileri bir sesli mesaja düşerken kimileri de gerçek bir insana konuşup ilginç bilgiler edinebiliyor. Reklamın aslında hangi reklamverene ait olduğu ise en son birkaç saniyede görünen müze logosu ile açıklanıyor.

Kampanya kapsamında filmin yanı sıra önemli filmlerden ürün ve hizmetlerin yine gerçekmiş gibi tanıtıldığı basın ilanları da var. Bu ilanlar Oscar töreni için dağıtılan kitapçıklarda yayına girdiği gibi sosyal medya üzerinden de paylaşılacak. İlanlar arasında: Jaws filminden Amity Island’a tekne turu, Do The Right Thing’deki Sal’s Famous Pizzeria’nın ilanı, Coming to America’dan Soul Glo saç ürünleri, Bridesmaids filminden Belle en Blanc gelinlik mağazası gibi markalar veya ürünler bulunuyor.

Sunulan hizmet veya ürünü başka bir şeymiş gibi yaparak tanıtmak elbette yeni bir fikir değil. İlk akla gelen güçlü çalışma; THY’nin Batman v. Superman film sponsorluğunu tanıtmak için Gotham ve Metropolis’i gerçek birer uçuş noktası gibi tanıttığı filmleri olabilir. Ancak Academy Museum of Motion Arts’ın bu kampanyası da marka, ürün ve mecra uyumu anlamında değerli bir örnek.

the shining_w+k portland_academy museum of motion pictures_overlook hotel_ abd_bigumigu_7 the shining_w+k portland_academy museum of motion pictures_overlook hotel_ abd_bigumigu_7 the shining_w+k portland_academy museum of motion pictures_overlook hotel_ abd_bigumigu_7 the shining_w+k portland_academy museum of motion pictures_overlook hotel_ abd_bigumigu_7 the shining_w+k portland_academy museum of motion pictures_overlook hotel_ abd_bigumigu_7 the shining_w+k portland_academy museum of motion pictures_overlook hotel_ abd_bigumigu_7

Künye:

Reklamveren: Academy of Motion Picture Arts & Sciences
Reklam Ajansı: W+K Portland
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Jason Kreher
Reklam Yazarı: Erik Fahrenkopf
Sanat Yönetmeni: Max Stinson
Yönetici Yapımcı: Ben Grylewicz
Yapım Şirketi: Biscuit Filmworks
Yönetmen: Matt Dilmore
Ortak / Genel Müdür: Shawn Lacy
Yönetici Yapımcı: Holly Vega
Yapım Sorumlusu: Mercedes Allen-Sarria, Rachel Glaub
Yapımcı: Nick Shandra
Görüntü Yönetmeni: Chris Soos
Yapım Tasarım: Josh Locy
Kurgu: Joint
Kurgucu: Nick Davis
Post Prodüksiyon Yapımcısı: Chris Girard
Post Prodüksiyon Yönetici Yapımcısı: Leslie Carthy
Görsel Efekt: Kevin
Görsel Efekt Süpervizörü: Tim Davies
Görsel Efekt Yapımcısı: Samantha Hernandez
Müzik ve Ses: Extreme Music
Şarkı: Dreamin’ Easy
Miksaj: Joint
Miksaj Sanatçısı: Noah Woodburn

Görsel: Adweek – Vimeo