Görme engelliler için bizim hiç düşünmeden yaptığımız sıradan işler sorun haline gelebiliyor. Örneğin, bir ilaç kutusunun üzerini okumak, kıyafet seçmek ya da yaya geçidinden geçmek gibi. Günlük hayatın görme engelliler açısından yarattığı bu tip sorunların üstesinden gelmek için geliştirilen Horus isimli bir cihaz, ne görüldüğünü tanımlayarak taşıyıcısının “görmesine” yardımcı oluyor.
Eyra isimli bir İsviçre şirketi tarafından geliştirilen Horus, iki kamerası sayesinde algıladığı şeyleri inceleyen, analiz eden ve tanımlayan sensörler ile grafik işlemci destekli derin öğrenme ve bilgisayar görüşü sunuyor. Eyra, Horus’u teknolojik bir cihaz olarak değil; günlük hayat içinde destek sunan giyilebilir bir kişisel asistan gibi konumluyor. Metin okuma, nesne algılama, hareket ve konum desteği, sahne ve fotoğraf okuma, kişi ve yüzleri tanıma gibi özellikleriyle görme engelli bir insanın hayatında gerçek bir fark yaratmayı hedefliyor.
Akıllı telefon büyüklüğünde bir kutuya bağlı basit bir kulaklık şeklinde olan ve uzun süreli bir pil ömrü sunan cihaz, kulak kanalına doğrudan sesi vermek yerine kemik iletimini kullanıyor. Dolayısıyla en gürültülü ortamda bile cihazdan gelen sesli tanımlamaları duymak mümkün. Cebe yerleştirilen kutu üzerindeki şekilli düğmeler aracılığıyla cihazın özellikleri arasında dolaşmak çok kolay. Kullanıcının ihtiyaçlarını anlayan Horus, o kişi için önemli durumlarda otomatik olarak devreye girme özelliği de sunuyor.
İlk olarak İtalya’da piyasaya çıkması planlanan Horus’un fiyatı 2000 dolar civarında olacak. Şu ana kadar deneyenlerden gelen yorumlar olumlu. Eyra, şimdi cihazı daha küçük, daha hızlı ve daha sağlam hale getirmek için çalışmalarına devam ediyor. Şu an için sadece İngilizce, İtalyanca ve Japonca dil desteği var. Bu konuda da çalışmalar sürüyor.
Görsel: Horus