Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Drone’lar Kötü Hava Koşullarına Neural-Fly ile Uyum Sağlayacak

Drone’lar Kötü Hava Koşullarına Neural-Fly ile Uyum Sağlayacak

California Teknoloji Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, drone’ların fırtınalı havalarda da uçabilmesi için Neural-Fly adlı bir derin öğrenme sistemi geliştiriyor.

Drone’larla ilgili en temel sorunlardan biri, aşırı hava olaylarından olumsuz etkilenmeleri. Nakliye ve teslimat amaçlı olarak henüz tam olarak devreye sokulmamalarının sebeplerinden biri de bu. İnsansız hava araçlarının çoğu, onların fırtınaların içinden geçip hedeflerine ulaşmasını sağlayacak teknolojiye sahip değiller. California Teknoloji Enstitüsü’ndeki (Caltech) bir araştırma ekibi, bu sorunun çözümü üzerinde çalışıyor.

Drone’lar gerçek zamanlı hava durumu verilere göre uçmayı öğrenecek

Mühendislerden oluşan ekibin çözüm olarak geliştirdiği şey Neural-Fly adlı bir yazılım. Neural-Fly, drone’ların sürekli değişen hava koşullarında gerçek zamanlı verilere göre nasıl uçabileceklerini öğrenebilmeleri için geliştirilen bir derin bir öğrenme sistemi. Sistem, drone’ların olumsuz bir duruma yakalanmaları durumunda uçuş modellerini değiştirmelerini sağlamak için yapay zeka ve makine öğrenimi kullanıyor. Caltech bu sayede drone’ların “her hava koşulunda” uçabileceğini vurguluyor.

Araştırma sırasında drone’lar test ve geliştirme için bir rüzgar tünelinden geçirilmiş. Bu koşullarda ne kadar iyi performans gösterdiklerini ölçebilmek için drone’lar 27mph’ye (saatte yaklaşık 44 km) ulaşan hızlara zorlanmışlar. Sonuçlar, bu araçların yalnızca güçlü rüzgarları tolere edilebileceğini değil, drone’nun değişen rüzgar modellerine de uyum sağlayabildiğini göstermiş.

Araştırmacılar, başlangıçta bir model oluşturmak için altı farklı rüzgar hızı kullanmış ve çeşitli hava koşullarındaki drone performanslarına dair veri toplamışlar. Bunun ardından da sert rüzgarlarda nasıl otonom olarak uçabileceklerini öğrenebilmeleri için “Neural-Fly” işin içine dahil edilmiş.

Drone’lar; teslimatlarda, acil kurtarma operasyonlarında, vahşi yaşamı korumada, uzay keşiflerinde ve diğer uzaktan keşiflerde kullanılıyor. Kötü hava engelinin aşılmasıyla birlikte bu alanlarda daha etkili olarak kullanılabilecekler. Hatta daha önce kullanılamadıkları başka alanlarda da kullanılmaları söz konusu olabilecek.

Görsel: California Teknoloji Enstitüsü’ndeki (Caltech)