DOT Braille Akıllı Saat, Braille alfabesini yenilikçi teknolojilerle birleştiren bir akıllı saat. Bu sayede, görme engelliler için gündelik hayatı kolaylaştıran, onların yaşama daha fazla katılmalarına yardımcı olan bir destek sunuyor. Cannes Lions ve London International Awards gibi yarışmalarda tasarım ve inovasyon dalında pek çok ödül alan akıllı saat, geleneksel Braille okuma cihazlarına göre çok daha ekonomik ve taşınabilir bir alternatif.
Güney Kore’de geliştirilen DOT’un doğuş hikayesi üniversite yıllarına dayanıyor. DOT’un yaratıcısı Eric Ju Yoon Kim, Washington Üniversitesi’nde öğrenciyken görme engelli bir sınıf arkadaşı oluyor. Bu öğrencinin her yere taşımak zorunda olduğu Braille ders kitabının ağırlığı ve büyüklüğü Eric’in dikkatini çekiyor. Görme engellilere yönelik bazı teknolojilerin varlığına rağmen bunların erişilebilirliğin düşük olması, ekonomik bir seçeneğin olmaması, ve Braille’dan beri bu alanda çok ciddi bir yenilik yapılamamış olması Eric Ju Yoon Kim‘in aklına görme engelliler için daha uygun fiyatlı, daha erişilebilir bir çözüm yaratılması gerekliliğini getiriyor. Böylece DOT’un temelleri atılıyor.
DOT, şık tasarımıyla dikkat çeken akıllı bir Braille saat. Bluetooth üzerinden akıllı telefonlara bağlanan DOT, bir akıllı saatten bekleneceği üzere saati gösteriyor (hatta saniyeyi gösteren ilk Braille saat), sosyal medya uyarıları veriyor, mesaj veya arama geldiğini bildiriyor. Üzerinde bulunan iki düğme aracılığıyla çağrıları cevaplayabiliyor, alarm veya kronometreyi kurabiliyor, hızlı yanıt gönderebiliyorsunuz. Dayanıklı ve hafif alüminyum malzemeyle üretilmiş saatin saati 7 gün dayanabiliyor.
Özel uygulaması ile akıllı telefonla eş zamanlanan DOT, açık kaynak kodu sayesinde başka geliştiricilerin de kendisi için uygulama geliştirebilmesine olanak tanıyor. Hali hazırdaki uygulamalar kolaylıkla DOT’a uyumlanırken, Braille eğitimi, sosyal medya, haber, hava durumu gibi uygulamalar da şimdiden geliştirilme aşamasında. Tüm bu farklı uygulamalar yine DOT’un özel uygulaması sayesinde DOT’a bağlanabiliyor.
DOT’un diğer akıllı saatlerden ayıran özelliği tüm bu özellikleri metin veya görseller yoluya değil; Braille alfabesi ile görme engelliler için sunması. DOT’un patentli Aktif Braille Teknolojisi ile elektrodinamik 4 Braille iğnesi, kadran üzerinde hareket ederek metni oluşturuyor. Kadran, dokunma sensörleri sayesinde kullanıcının harfi okuduğunu algılıyor ve iğneler anında yeni harfleri oluşturmak üzere harekete geçiyor.
Görme engelliler için DOT hayatın her alanında fayda sağlıyor. İletişimi kolaylaştırıyor ve mahremiyeti koruyor. Her yerde, her an bilgiye erişim sağlarken, sunduğu ulaşım desteği ile kullanıcıların güvenliğini destekliyor. Hobi ve spor aktivitelerine katılımı artırırken, daha fazla iş olanağının değerlendirilebilmesine imkan sağlıyor. Böylece görme engelli insanların günlük hayata katılımını olumlu anlamda etkiliyor.
DOT, bu yıl sonunda hazır olacak. Dünya çapında pek çok kullanıcı bu akıllı saatin özelliklerini test ediyor ve şimdiden 60.000 adet DOT ön siparişte. Şarkıcı Andrea Bocelli, müzisyen Stevie Wonder ve sporcu Henry Wanyoike gibi ünlüler tarafından da desteklenen DOT, ayrıca Google ve Uber gibi markalar, eğitim kuruluşları ve 2018 Engelli Olimpiyatları ile iş birliği içerisinde çalışıyor.
Şu an için yalnızca İngilizce ve Korece desteği veren uygulama için yakın zamanda İspanyolca, Arapça, Fransızca, Almanca ve İtalyanca desteği verilmesi planlanıyor. Ayrıca, DOT Tablet ve daha uygun fiyatlı DOT Mini ile ATM’ler ve tren istasyonları gibi kamu alanlarında DOT Aktif Braille Teknolojisinin kullanımına yönelik çalışmalar var.
Görsel: Dot in Corp