Gezi Parkı Direnişi her yıl yaratıcı projelerle anılmaya devam ediyor. İnfografik’in İyi ki Doğdun Gezi videosu, Uluslararası Af Örgütü’nün hazırladığı biber gazı kokulu mumlar, Erdem Dur’un Google DeepDream yorumuyla elde ettiği Gezi Parkı fotoğraflarından oluşan Sayısal Uyanış ve Muammer Toker’in #GeziyiHatırlat fotoğrafları hafızalarımıza kazınan çalışmalardandı. Bu yıl Gezi Direnişi’nin 5. yıl dönümünü kutlayan projelerden en dikkat çekici olanı ise geziparkimiz.net sitesi oldu.
Etkileşimli harita üzerinden Gezi Parkı’ndaki ağaçlara dair veri tabanı
geziparkimiz.net, temelde etkileşimli bir harita sunuyor. Harita, Gezi Parkı’nın ağaçları için bir veri tabanı niteliği taşıyor ve ağaçların kümelendiği park ilk bakışta gözünüze çarpıyor. Bir ağacı seçip tıkladığınızda, onunla ilgili detaylara ulaşıyorsunuz. Bağzı Geziciler isimli gönüllü bir grup tarafından hazırlanan envanterde; parktaki 1361 ağaca, her ağacın türünün özelliklerine, sağlık durumuna, boyutuna, konumuna yer verilmiş. Ayrıca 1.100 kadarının 5.000 civarı fotoğrafı yayınlanmış.
Örnek vermek gerekirse, fotoğraftaki Londra Çınarı (Platanus Acerifolia) için sıralanan bilgiler şöyle:
30 metre boy, 20 metre tepe çapı oluşturabilirler. 1850’li yıllarda gelen bir hibrit türüdür. Doğu çınarı ile Batı çınarının melezlenmesi ile ortaya çıkmıştır. Parkın gerçek ev sahipleridir. Gölgesi altında bir bardak çay içmek bütün dertleri unutturur, insana umut verir. Gezi Parkı’nda 151 adet bulunmaktadır.
Fotoğraftaki ağacın boyu: 1200, tepe çapı: 700, gövde çevresi: 104
Sağlık durumu: Sağlıklı
Veri tabanı yeni fotoğraflarla genişleyecek
Projeyi hazırlayan gönüllülerin Bianet’e yaptığı açıklamalara göre, 2017 yaz sonunda başlanan proje için fotoğraf çekimleri sonbahar ve ilkbaharda yapılmış. Çekimlerde 47 fotoğrafçı görev almış. Galata Fotoğrafhanesi’nden fotoğrafçıların yanı sıra fotoğrafa ilgi duyan bir grup lise öğrencisinin desteğiyle çekimler gerçekleşmiş. Ağaçlara dair veriler ise Gezi Parkı Derneği’ndeki botanik uzmanlarının katkılarıyla hazırlanmış. Her ağaca dair en az 5 fotoğraf karesi çekilmiş. Ağacın türüne ait detayların yanı sıra o ağaçta yaşayan canlılara (arı, kuş, karınca, kedi) kadar her şey fotoğraflanmış. Bu ayrıntıların da yavaş yavaş siteye eklenmesi planlanıyor.
Ana sayfada sitenin kurulma amacına dair aşağıdaki mesaja yer verilmiş:
“Gezi Parkı, uğruna canlarımızı kaybettiğimiz, her şeye rağmen sahip çıkmayı başardığımız, kentin merkezinde kalan birkaç parktan biri. Hepimizin parkı, içindeki yüzlerce ağacıyla İstanbul’un önemli kentsel mirasları arasında yer alıyor.
“geziparkimiz.net” öncelikle parktaki ağaçlara sahip çıkma projesi. Bir yılı aşkın süredir devam eden envanter çalışmaları kapsamında 1361 ağaç ve çalı çeşitli açılardan fotoğraflandı, cinsleri ve özellikleri belirlendi. Şimdi sahip çıktığımız ağaçlarımızı daha yakından tanıyoruz.
Gezi’nin 5. Yıldönümünde açtığımız sitemizde ağaçlarımızı keşif yolculuğuna Hoş geldiniz!
Sitemiz hepimizden gelecek katkılarla gelişmeye devam edecek.”
Görsel: geziparkimiz.net