Cannes Lions programına baktığımızda bir yere gizlenmiş merak uyandıran bir oturum ismi dikkat çekiyordu; “Worst Cannes Lions Talk Ever”. Nicolas Pimentel, oturumunun açıklamasında dahi hayatınızı değiştirecek 5 ilke, dijitalin geleceği gibi vaadleri bir kenara atıp en sıkıcı, en sıradan konuşmayı deneyimleyeceğimizi söylüyordu.
Pimentel, oturumunu Comic Sans ile hazırlanmış 353 sayfalık sunumuyla karşımıza çıktı. Ve oturumuna böyle başladı;
http://defteriminarkayuzu.tumblr.com/post/122339950004/1
Evet! Backstreet Boys ve sıradanlıktan, klişeden yıkılan bir açılış anı! Salondakiler olarak elbette ne ile karşılaşacağımızı merak ediyorduk. Fakat bu kadarını beklemiyorduk.
353 sayfalık sunumunu yarıda keserek bu yapıda devam eden slaytlarla kalan 28 dakikayı daha geçirmek isteyip istemediğimizi sordu. Çoğunluk devam etmek istemediği için samimiyetle devam etti sunumuna.
Salı günü, ödül töreninden hemen önceki son oturum olan Worst Cannes Lions Talk Ever’a katılan herkesin içinde bir miktar merak duygusunun olduğu aşikardı. Bununla beslenen Pimentel de aslında bizi şekillendiren, hayatımıza yön veren ve oturuma katılımı sağlayan şeyin bu merak duygusu olduğunu söyledi. Tabii uyumak, dinlenmek, yanlışlıkla gelenler ve kendini cezalandırmak için gelenler hariç.
Merak duygusuna ne kadar ihtiyacımız olduğunu ve bu duygunun neler yapabileceğini göstermek için bu kez bizi bir sosyal deney bekliyordu. Günlük hayatta karşılaştığımız her şeyin aslında bir sosyal deney ve her topluluğun bir deney grubu olduğunu düşünürsek bu kavramın da popüler kültür içindeki konumunu gözden geçirebiliriz. Nicolas Pimentel de tam olarak bunu yaptı ve sahneye orta çağda açık denizlere açılan iki kaptan davet etti.
http://defteriminarkayuzu.tumblr.com/post/122340280419/2
İspanyolca konuşan kaptanları anlamak salonun büyük çoğunluğu için imkansızdı. Konuşulanlara başta sadece İspanyolca bilenler gülüyorken bir süre sonra herkes sahnede olan bitene tepki vermeye başladı. Çünkü salondaki herkes neler döndüğünü merak ediyordu.
http://defteriminarkayuzu.tumblr.com/post/122340443711/3
Sahnede olanlar artık çözümlenmesi gereken bir durum olmaktan çıkıp merakla keyif alınan bir gösteriye dönüşmüştü. Çünkü biliyorduk ki kaptanlar ekranda yazan İspanyolca metni fonetiklerini benzeterek taklit ediyordu. Ne İspanyollardı ne de denizci… Ciddi bir atmosfer içinde bir anlık komediye karşı gülmemeye çalışır ya insan, tam olarak öyleydi.
http://defteriminarkayuzu.tumblr.com/post/122341021413/4
Ve oturumunun sonunda Nicolas Pimentel, tüm dinleyicileri karaoke yaparak sahnede dans etmeye davet etti. 30 dakikalık sunum boyunca fark etmeden deneyimlediğimiz duygu ise merak etmenin ne kadar kuvvetli olduğuydu.
Görsel; Bigumigu