Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Pharrell Williams ile Yaratıcılığın Malzemeleri [Cannes Lions 2015]

Pharrell Williams ile Yaratıcılığın Malzemeleri [Cannes Lions 2015]

Birçok yaratıcı isimle birlikte çalışan ve projeler üreten Pharrell, bu süreçte kazandıklarını paylaştı.

Müzisyen, tasarımcı, i am OTHER isimli multimedya yaratıcı kolektif ve plak şirketinin kurucusu Pharrell Williams yaratıcı kimliği ve ortaya koyduğu projeleriyle çoklu disiplinle çalışma temposuna örnek gösterilecek bir isim. Son dönemde Daft Punk – Get Lucky, Despicable Me 2’nin müziklerinden Happy gibi parçalarla yeniden popüler kültür içinde anılır olmuştu. Grammy Ödülleri’nde giydiği şapka, renkli kimliği ve dinamik enerjisiyle 23 yıllık kariyerinde bir gün olsun yaşlandığını düşünmedik.

Müzikal geçmişine göz attığımızda Daft Punk, Snoop Dogg, Jay-Z, Beyonce, Tyler, The Creator gibi isimlerler birlikte çalıştı ve her biriyle özel parçalar yaptı. Oturumun başında, müzikal üretim sürecini her eseri için özel ve ayrı bir tecrübeye dönüştürdüğünden bahsediyor. Çünkü her parçanın kendi kimliği ve karakteri olması gerektiğine inanıyor. Ve aynı anda birden fazla işi yürütmenin (multi-tasking) üretkenliği azalttığını ve yaratıcılığı deforme ettiğini düşünüyor. Hatta Robin Thicke ile birlikte olan parçası Blurred Lines‘a gönderme yaparak “blurring the lines” olarak tanımladı birden fazla işle uğraşmayı.

Birlikte çalıştığı insanları seçerken en önemli kuralının kendinden daha iyi insanlarla çalışmak olduğunu açıkça söylüyor Pharrell Williams. Çünkü bu sayede onlardan bir şeyler öğrenebiliyor, ilham alabiliyor. Künyesinde yer alacağı işler de böylece her zaman için ona daha iyi referans oluyor.

İnsanların çalışma sırasında odadaki enerjiyi ve uyumu görüp bununla beslenmesi gerekiyor. Bir şarkının doğuşu da ancak bu şekilde oluyor. Doğal, kendiliğinden ve insanların karşılıklı enerjisiyle açığa çıkıyor. Pharrell, bu doğum sırasında odaya baktığında parçanın iyi veya kötü olacağını rahatlıkla sezebiliyor.

İyi işler, yenilikçi işler yapmak içinse risk almaktan çekinmemek gerektiğinin özellikle vurguluyor. Müzikal üretimi mutfak sanatlarına benzetiyor. Çünkü bir aşçı yeni bir yemeği birkaç baharat ve çeşniyle süslerken nasıl olacağını bilemez. Risk alır. Birisi yemeğini tattığı zaman ancak nasıl olduğunu ve kararının doğru olup olmadığı gözlemleyebilir. Müzik de diğer yaratıcı çalışmalar da bunun gibidir. Risk almak ve yeni şeyler denemekten korkmamak gerekir.

Yaratıcı üretimin aşamalarını ise Pharrell, yemeğe konması gereken temel malzemelerle açıklıyor;

Merak, insanların içinde merak duygusu yer aldığı ve bazı hislere karşı ateş yandığı sürece her an alevlenip büyüyebilir. Merak edip daha ötesine gittikçe, insan da kendi yolculuğunun rotasını çizmiş olur.

Amaç, bireyin yaratacağı şey her ne olursa olsun üretirken benimsediği amaç karşı tarafı da etkiliyor. Bir sesi duymak ile onu hissetmek arasındaki fark gibi. Müziği duyup hissettiğimizde o müzik bizim için farklı bir yer ediniyor. Bunu hissettiren ise parçanın üretilirken altında yatan amaç duygusu.

Önemsemek, milenyum jenerasyonu üzerinde etki bırakan işlerin altındaki esas malzeme. Çünkü bir iş sadece para için yapıldığında insanlar artık bunu fark edebiliyor. Fakat o işi gerçekten önemsediğiniz için, konu üzerinde değer yaratmak istediğiniz için yaparsanız bu da anlaşılıyor ve insanlar samimiyetle kucaklıyor. İnsanlar, sözleriyle tutarlı eylemlerde bulunduğu sürece diğerleri de onlara bu nedenle saygı duyuyor.

Bigumigu Cannes Lions 2015’in medya partnerleri arasında yer alıyor.

Görsel; Cannes Lions