Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
G20 Ülkelerinde 2020’nin İnternet Hızları

G20 Ülkelerinde 2020’nin İnternet Hızları

Ookla şirketinin uzantısı Speedtest internet testi platformu, 2020 yılında G20 ülkelerinin internet performanslarını paylaştı.

2020’nin Mart ayıyla birlikte karantina süreçlerinin başlamasıyla internet kullanımının artması altyapıyla ilgili sorunları da gündemine getirdi. İnternet üzerinden dizi, film izleme gibi önceden de yapılan işlerin yanına evden çalışmanın, alışveriş yapmanın, sosyalleşmenin getirdiği internet kullanımı oldu. Çocuklu evlerde bu durum daha da farklıydı. Kaspersky Network mart ayında yaptığı açıklamada çocukların internet sitesi ziyaret sayısının yüzde 250 arttığını söyledi. Eğitimin de dijitale dönmesi aynı anda üç-dört farklı kullanıcının evdeki interneti kullanması anlamına geliyordu. Dolayısıyla geçtiğimiz yılın büyük bir bölümünde internet hızı hep önemli bir konu oldu.

2006 yılında kurulan Ookla şirketinin uzantısı olan internet testi platformu Speedtest, mobil ve sabit geniş bant internet eğilimleri üzerinden 2020’nin küresel ölçekte internet hızlarını paylaştı. Veriler arasında G20 ülkelerinin mobil ve genişbant grafikleri yer alıyor.

Dönemsel düşüşler yaşansa da 2020’nin internet hızı test sonuçları olumlu

Speedtest, verileri iyi haberi vererek paylaşıyor. 2020 yılının baharında internet hızında düşüşler yaşansa da yoğunluğa rağmen internet iyi dayandı. Ara ara düşüşlere rağmen sabit genişbant tüm G20 ülkelerinde güçlendirildi. Bununla birlikte birçok G20 ülkesinde mobil hızlar bahar aylarında düşüşe geçti. Genel olarak sonbahar aylarıyla birlikte birçok ülkede hız iyileştirildi.

İlkbahar döneminde mobil üzerinden ortalama indirme hızlarında düşüşler görülen ülkeler arasında, Avustralya, Fransa, Güney Kore, Hindistan, İspanya, İtalya, Kanada, Suudi Arabistan ve Türkiye yer alıyor. Çin’de şubat ayın mobil hızda düşüş görülürken Japonya yaz aylarında bu düşüşü yaşıyor. ABD, Almanya, Güney Afrika ve Meksika’da ise hızlar düşmedi veya artış gösterdi.

speedtest

Dönemsel düşüşlere rağmen geçtiğimiz aralık ayında G20 ülkeleri mobil üzerinden daha yüksek indirme hızlarına sahip. Bu zaman zarfı içerisinde mobil indirme hızı Çin’de yüzde 76.3 arttı. Almanya yüzde 62.8, ABD yüzde 56.9, Güney Kore yüzde 55.5 ve Suudi Arabistan yüzde 48 artış kaydetti. Türkiye’de ise aynı dönemde mobil indirme hızında ufak düşüş (yüzde 0.7) yaşandı.

2020 baharında birçok ülkede sabit genişbant üzerinden ortalama indirme hızları kayda değer düşüş yaşadı. Dönem dönem aylık düşüşler gösteren ülkeler arasında Arjantin, Kanada, Fransa, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Güney Kore, İspanya, Türkiye ve ABD bulunuyor. Bunula birlikte Brezilya, Çin, Almanya ve Rusya’da aylık dönemlerde indirme hızında artışlar yaşandı. Ortalama indirme hızı bu süre boyunca genel olarak Brezilya’da yüzde 51.9 arttı. Fransa yüzde 48.3, Japonya yüzde 46.5, Suudi Arabistan yüzde 43.7 ve Güney Afrika yüzde 40 artış kaydetti.

speedtest

Speedtest geçtiğimiz ekim ayında Türkiye’deki en hızı mobil internet sağlayıcılarını ve yerel internet ağlarını paylaşmıştı. Burada yer alan verilere göre en hızlı yerel internet sınana 32.35 puanla Türksat Kablo olurken en hzılı mobil internet sağlayıcı 44.85’lik puanla Turkcell olmuştu.

Görsel: Twitter, Speedtest