Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Fotoğraftan Reklama: Tilt-Shift

Fotoğraftan Reklama: Tilt-Shift

Tilt-shift, (ya da minyatürleştirme) aslında özel bir objektif yardımıyla elde edilen fotoğaf efektinin adı. Fotoğrafın orta noktasını netleyen objektif, perspektifte odak noktasının önünde ve gerisinde kalan alanları bulanık olarak gösterince, gerçek mekan fotoğrafları, sanki minyatür modellerle çekilmiş makro görüntüler gibi görünüyor.

Elbette bilgisayarda fotoğraflara her türlü manipülasyonu uygulayabildiğimiz Photoshop gibi uygulamalarla bu efekti, normal şekilde çekilmiş fotoğraflara da uygulayabiliyoruz. Tilt-shift'in bir moda olmaya başladığı 2006'dan el emeği göz nuru kendi çektiğim ve manipüle ettiğim bir fotoğrafı örnek olarak gösterebilirim:

Tilt-shift efekti fotoğrafta iyice popülerleşince, Instagram gibi uygulamalar, mobil cihazlarla fotoğraf çekilir çekilmez bu efekti uygulama opsiyonları geliştirdiler. Böylece neredeyse hiçbir ek yazılım gerektirmeden, çekilen fotoğrafı hemencecik tilt-shift'e boğmak mümkün oldu.

Tabii bu popülerlik video alanına da gecikmeden kaydı. Özellikle time-lapse denilen, hızlandırılmış videolarda şahane sonuç veren tilt-shift videolarına en güzel örneklerden bir tanesi, 2010'da gerçekleşen Coachella Valley Music and Arts Festival'in Sam O'Hare tarafından çekilen videosudur.

Popüler kültürde yayılırken elbette Hollywood'un radarından da kaçmadı tilt-shift. Geçen yılın bomda filmlerinden The Social Network içine yönetmen David Fincher'ın yerleştirdiği ve efsanevi üniversiteler arası kürek yarışını özetlediği bu sahne, sinema tarihinin başarılı sahnelerinden biri olarak hafızalarda yerini aldı.

Popüler kültürde moda olan bir akımın pazarlama iletişiminde kullanılmaması düşünülemez. Kimi zaman yarım yamalak, yaptık oldu çalışmaları ile, kimi zaman da işin hakkını vererek yapılır bu uygulamalar.

41? 29!'un İstanblue Votka için yaptığı inernet sitesi ve tanıtım videosu da, bir tekniğin reklamda uygulanışının kalite olarak zirvesinde yer alan çalışmalardan birisiydi.

https://vimeo.com/24985462

İstanblue'nun internet sitesi de, markanın İstanbul üzerinden yaptığı iletişimin bir parçası olarak aynı mantıkta kurgulanmış (sitenin künyesini buradan okuyabilirsiniz). En altta internet sitesinden bir ekran görüntüsünü görebilirsiniz.

Görsel iletişimde yükselen trendlerin sanattan popüler kültüre, oradan da reklama nasıl ulaştığına dair güzel bir örnek. Benzer incelemeleri yapmaya devam edeceğim.