Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Foster + Partners ve BIG Hatay’ın Yeniden İnşası İçin Çalışacak

Foster + Partners ve BIG Hatay’ın Yeniden İnşası İçin Çalışacak

Foster + Partners ve BIG, Hatay'ın yeniden inşası için oluşturulan iş birliğinin parçası oldu.

İngiliz mimarlık ofisi Foster + Partners ve Danimarkalı mimarlık ofisi Bjarke Ingels Group: BIG Türkiye’yi tasarım yoluyla sosyal ve ekonomik açıdan kalkındırmayı hedefleyen bir sivil toplum kuruluşu olan Türkiye Tasarım Vakfı liderliğindeki konsorsiyumun bir parçası olacak. Bu konsorsiyumla birlikte Hatay’ın yeniden inşası için çalışacak.

Hatay’ın bir sonraki dönemini şekillendirecek uzmanların bir araya geleceği büyük bir küresel iş birliği oluşturuluyor

Türk mimarlık stüdyoları DB Architects ve KEYM de mimarlık, miras ve mühendislik gibi alanlarda 13 şirketten oluşan grubun bir parçasını oluşturuyor. Türkiye Tasarım Vakfı Başkanı Mehmet Kalyoncu şu açıklamaları yapmış: “Depremin ardından yardım alanında şimdiye kadarki en büyük küresel iş birliğini deneyimledik. Şimdi bunun, Hatay’ın bir sonraki dönemini şekillendirecek uzmanların şimdiye kadarki en büyük küresel işbirliği olmasını istiyoruz.”

Foster + Partners ve BIG ile iş birliğinin odak noktası Hatay. Teklifin merkezinde, olay sırasında yüzde 80’i yıkılan Antakya’nın master planı yer alacak. Master planının arkasındaki ekibin liderliğini Foster + Partners üstlenecek. Ekip, master planın özellikle kiliseler, camiler, hamamlar ve sinagoglar dahil olmak üzere önemli alanların restorasyonuna odaklanacağını açıklamış. 2024 yılında master planın tamamlanması bekleniyor.

Foster + Partners’ın üst düzey yöneticisi Nigel Dancey, “Tarihi Antakya kentine yönelik planların geliştirilmesine yardımcı olmak için yerel topluluklarla çalışmayı ve Türkiye’deki mimarlık, planlama, kentsel tasarım ve mühendislik uzmanlarıyla iş birliği yapmayı sabırsızlıkla bekliyoruz” açıklamasında bulunmuş.

Başka ülkelerin de afetlerden sonra faydalanabileceği bir model yaratılacak

DB Architects’ten Bünyamin Derman’ın açıklaması ise şöyle: “Bu tasarım, Hatay’ın kendine özgü kimliğini korumayı ve deprem risklerine karşı dayanıklı hale getirmeyi amaçlıyor. Deprem sonrası göç eden Hataylıların memleketlerine dönmelerini sağlayacak bir master planı hayata geçirmeye çalışıyoruz.” Master planın spesifik detayları henüz açıklanmazken Derman, yeni binaların çeşitli ahşap, çelik ve betonarme malzemelerden inşa edileceğini de sözlerine eklemiş. Ayrıca Antakya’daki avlulu ev tipolojisinden de yararlanılarak bölgenin tarihini kutlamak amacıyla “tarihi ve kültürel bir tur rotası” içereceğini ifade etmiş.

Türkiye Tasarım Vakfı bu projeyle, Türkiye’nin Şubat ayındaki depremlerin etkisinden kurtulmasına yardımcı olurken aynı zamanda diğer ülkelerin afetlerden sonra yeniden inşa ederken öğrenebilecekleri bir model sunmayı hedefliyor.

Görsel: Türkiye Tasarım Vakfı, BIG, Dezeen,